Руският президент Владимир Путин подписа указа за назначаването на Михаил Мишустин за министър-председател. Държавният глава започна работа и по мащабната конституционна реформа за управлението на страната.

Държавната дума одобри с огромно мнозинство избора на доскорошния шеф на федералната данъчна служба за премиер. До властовата рокада се стигна след неочакваната оставка на руското правителство заради предложените от президента Владимир Путин конституционни реформи.

„Сигурен съм, че болшинството от гражданите ще се съгласят, Русия да остане президентска република. Президентът трябва да има правомощията да освобождава от длъжност онези, които нарушават закона, които изпълняват задълженията си недобросъвестно и не може да им се има повече доверие“, коментира президентът на Русия Владимир Путин.

Според критиците на Кремъл, реформите затягат контрола на управляващия елит над държавата.

„Работата по националния проект трябва да бъде форсирана. Президентът неведнъж е подчертавал, че хората трябва да почувстват реалните промени към по-добро. А това съвсем не се случва навсякъде“, каза Мушистин.

Неизвестният за широката общественост Мишустин работи в руското правителство от 1998 г. През последните 10 години ръководи Федералната данъчна служба на Русия.

Той беше предложен за овакантения пост от президента Путин. Предлаганите конституционни промени предвиждат прехвърляне на повече власт в ръцете на парламента и министър-председателя.

Пост, който Путин би поел, след като изтече настоящият му президентски мандат през 2024 г. Реформите ще бъдат подложени на национален референдум.

Междувременно започна първата среща на руския президент Владимир Путин с работната група, която ще подготви предложения за промени в конституцията на Русия, предаде ТАСС.

Руският държавен глава подписа вчера разпореждане за създаване на такава група и утвърди състава й. Тя се състои от 75-ма политици, законодатели, учени и обществени дейци, а нейни съпредседатели са председателят на комисията на Съвета на федерацията по конституционното законодателство и държавно устройство Андрей Клишас, ръководителят на комисията на Държавната Дума за държавното устройство и законодателство Павел Крашенинников и директорът на Института за законодателство и сравнително право към правителството на Русия Талия Хабриева.