Изненадваща рокада бе извършена в управлението на Русия. След предложение на президента Владимир Путин за конституционни реформи, премиерът Дмитрий Медведев подаде оставка.

В рамките на деня държавният глава предложи нов премиер - ръководителят на данъчните служби Михаил Мишустин.  

Снимка: Ройтерс

Реформите предвиждат прехвърляне на повече власт в ръцете на парламента и министър-председателя. Пост, който Путин би поел, след като изтече настоящият му президентски мандат през 2024 г.

„Федералното събрание е готово да поеме повече отговорности за съставянето на правителство.  Предлагам промени в процедурите, които да гарантират, че държавната Дума не само ще дава съгласие, но и ще назначава министър-председателя“, каза в речта си пред парламента руският президент Владимир Путин.

Снимка: Reuters

Рамо до рамо с Путин, Медведев обяви, че правителството подава оставка, за да отвори път за реформите.

„Тези реформи, когато бъдат приети, ще внесат съществени промени не само в редица конституционни текстове, но и в цялостния баланс на изпълнителната, законодателната и съдебната власт“, каза премиерът в оставка.

Медведев ще бъде назначен на новосъздаден пост - заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия. Начело на съвета е Путин.

Цитати от речта на президента бяха предавани на големи екрани из Москва. Проектът за конституционни реформи ще бъде подложен на национален референдум.