Изненадваща правитлествена оставка в Русия. Премиерът Дмитрий Медведев се оттегли от поста си, след като президентът Владимир Путин обяви плановете си за конституционни промени в годишното си обръщение към парламента.

В словото си пред Държавната дума, в която руският държавен глава подчерта необходимостта от засилване на правомощията на местната и законодателната власт.

Реформите предвиждат прехвърляне на повече власт в ръцете на министър-председателя. Пост, който Путин би поел, след като изтече настоящият му президентски мандат през 2024 г. Очаква се конституционните промени да бъдат гласувани на референдум.

"Федералното събрание е готово да поеме повече отговорности за съставянето на правителство. Предлагам промени в процедурите, които да гарантират, че държавната Дума не само ще дава съгласие, но и ще назначава министър-председателя.", заяви Путин в речта си пред парламента.

Във връзка с предложението на президента за изменение на конституцията министерски съвет е длъжен да предостави на държавния глава възможност да взема всички необходими решения в тези условия, заявил Медведев, цитиран от ТАСС.

Премиерът заяви, че оставката на правителството ще подпомогне подготвяните реформи. 

Владимир Путин е благодарил на Медведев и неговото правителство за свършената работа, "макар че не всичко се е получило", съобщава РИА Новости. 

Руският президент съобщи намерението си да назначи досегашния премиер Медведев на новосъздадения пост заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, съобщава агенцията.

Медведев е рекордьор в новата руска история по продължителност от време като премиер на страната – 2808 дни или повече от 7 години и 8 месеца от поемането на поста от 8 май 2012 г., припомня ТАСС.