Кандидатурата на новия министър-председател на Русия – Михаил Мишустин, е била неочаквана. Това каза за bTV от Москва Пьотр Лидов – анализатор и експерт по комуникациите.

Досега Мишустин заемаше поста на шеф на Федералната данъчна служба. Днес обаче долната камара на руския парламент гласува в негова ползва и беше подписан указ за назначаването му на мястото на Дмитрий Медведев. А с това се постави и началото на сериозни политически промени в страната.

Кандидатурата на Мишустин беше предложена от руския президент Владимир Путин.

По думите на Лидов тази ситуация няма връзка с края на 1999 г., когато Борис Елцин предава властта на сегашния държавен глава.

Снимка: Reuters

„Със сигурност не може да се прави паралел, защото през 2000 г. ситуацията беше друга. Към онзи момент Елцин вече не беше в състояние да управлява и предаде властта на приемник. Това беше краят на една епоха и началото на друга. А в днешната ситуация по-скоро говорим за началото на процеси, които ще доведат до сериозни промени през 2024 г.“, посочи Лидов.

„В икономически план Русия не се намира в кризисна ситуация, но не се развива достатъчно бързо – това е проблемът и е нещо, за което упрекваха предишното правителство. Очевидно е, че от Мишустин се очаква по-бързо движение в това направление“, каза още той.

А междувременно в Москва започна първата среща на руския президент с работната група, която ще подготви предложения за промени в конституцията на Русия.