„Държавите трябва да обмислят възможността за контролиране на използването на смартфоните по начин, подобен на този на тютюневите изделия, за да се борят с нарастващото отрицателно въздействие на социалните мрежи върху психичното здраве на младите хора.“

Това заяви Наташа Азопарди Мускат от Световната здравна организация, цитирана от POLITICO.

„При все повече доказателства, че проблемното поведение се увеличава сред юношите в Европа, страните трябва да се вдъхновят от други области на общественото здраве, където законодателството е помогнало за справяне с потенциално вредните навици - например законите за тютюна“, обясни тя.

Според нея мерките, като възрастови ограничения, регулация на цените и дори забранени зони, са работили за регулиране на тютюна, така че могат да бъдат взети за пример, за да се ограничи вредното използване на преносими устройства като смартфоните.

„Може би трябва да се замислим къде е подходящо да се използват цифрови устройства и може би е време да започнем да мислим за местата, където не трябва да се използват някои от тях, точно както сме забранили пушенето на определени места“, каза тя.

Проучване на СЗО от септември установи, че проблемното и „подобно на пристрастяване“ поведение към игрите и социалните мрежи се увеличава сред юношите в Европа.

 

В доклада, в който са анкетирани почти 280 хиляди души на възраст между 11 и 15 години в Европа, Централна Азия и Канада, се посочва, че повече от един на всеки 10 души се опитва да намали използването на социалните мрежи и изпитва негативни последици.

Според проучването 13% от момичетата се стараят да намаля ползването на телефон, докато при момчетата този дял е 9%.

Проучването установява също, че 12 % от юношите са изложени на риск от проблемно пристрастяване към компютърни игри, като вероятността момчетата да го проявят е два пъти по-голяма от тази на момичетата.

„Както при всяко друго нещо, можете да използвате тези инструменти добре и ефективно. Но трябва да бъдем внимателни, защото имаме част от населението, която съобщава за проблемна употреба, и знаем, че това в крайна сметка може да се отрази на образователните им резултати, на психичното им здраве и благополучие, на производителността им на работното място“, обясни Наташа Азопарди Мускат.

А по-рано това лято председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща „първото по рода си общоевропейско проучване за въздействието на социалните мрежи върху благосъстоянието на младите хора“.

„Прегледът на доказателствата е от съществено значение, но не бива да чакаме твърде дълго. Доказателствата трябва да бъдат систематично събрани и след това да видим какво е вероятно да проработи и какъв е подходът, който искаме да предприемем. Но е съвсем ясно, че не можем да отлагаме предприемането на действия и решения“, коментира Наташа.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK