Водещият американски вирусолог д-р Антъни Фаучи стана жертва на подвеждаща реклама, част от предизборната кампания на Доналд Тръмп, която е била пусната от Белия дом. Пред Си Ен Ен Фаучи коментира, че не е търсено негово съгласие за участие в рекламата, а думите му са извадени от контекст.

30-секундното рекламно видео се излъчва в Мичиган от миналата седмица, малко след като американският президент беше изписан от болницата, където се лекуваше от COVID-19. Клипът хвали Тръмп и неговият личен опит с болестта, като използва и цитат от Фаучи, който в първия момент изглежда, че го хвали.

Разказвачът казва „президентът Тръмп се възстановява от коронавирус, Америка също. Заедно се изправихме срещу предизвикателството, защитихме възрастните си граждани, като им осигурихме животоспасяващи лекарства за кратко време без да пестим средства“. Тези думи са последвани от интервю с Фаучи, който казва „Не мога да си представя някой да прави повече от това“.

„В моите почти пет десетилетия работа никога не съм подкрепял публично нито един политически кандидат. Коментарите, които ми се приписват без мое разрешение и са част от предизборната кампания са извадени от контекст. Те са част от по-голям коментар, свързан с действията на федералните здравни власти“, коментира Фаучи пред Си Ен Ен.

Думите на Фаучи са от интервю пред „Фокс нюз“ през март месец. В него лекарят говори за действията на специалното звено за борба с коронавируса към Белия дом, а не за президента Доналд Тръмп.

От кампанията на американския президент коментираха, че твърденията на Фаучи не са верни. „Това са негови думи. Видеоклипът е част от интервю, излъчено по национална телевизия. В него д-р Фаучи хвали работата на администрацията на Тръмп. Думите са точни и идват директно от устата на д-р Фаучи“, заяви директорът по комуникации Тим Мърто.

Използването на изказване на водещия вирусолог в реклама за президентската кампания подсказва, че организаторите от лагера на Тръмп осъзнават, че гласът и мнението на Фаучи са от значение за гласоподавателите, коментират от Си Ен Ен.