Само месец преди президентските избори в САЩ на 3 ноември, действащият държавен глава се оказа с положителна проба за коронавирус. Доналд Тръмп сега ще трябва да се съобрази с изискванията на здравните власти да спази минимум 14-дневна карантина.

Дори ако приемем, че заболяването при него ще протече леко и това ще са единствените ограничения, диагнозата повдигна множество въпроси и предизвика несигурност в САЩ и по света.

Временна несигурност или истински хаос

Ако здравословното състояние на Доналд Тръмп се влоши, той има право временно да предаде властта на вицепрезидента Майк Пенс спрямо 25-ата поправка в Конституцията. Ако той пък е в критично състояние и не може да вземе решението, Пенс и кабинетът могат да изземат управлението на държавата.

„Има протокол за всичко. Ние рутинно правехме тренировки какво да правим в случай на терористична или ядрена атака, но, честно, никога не съм очаквал ситуация на пандемия като тази, пред която Белият дом е изправен в момента“, коментира бивш главен съветник на Дейвид Акселрод от екипа на Барак Обама.

Ами ако и двамата се разболеят едновременно и не могат да изпълняват задълженията си? Тогава експерти предвиждат конституционна криза. Неизвестността кой е действащият президент може да се доведе до сериозна политическа криза, защото ако и двамата управляващи не са в състояние да управляват, то те не могат да се възползват от 25-ата поправка в основния закон.  

В най-крайния и слабовероятен сценарии Тръмп и Пенс губят битката с болестта. Тогава следваща в линията на властта е председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Тя е и острие на опозиционната Демократическа партия, което в сегашната поляризация в американското общество може да доведе до напрежение, протести и нестабилност.

Геополитическата и икономическата нестабилност зависят от сериозността на симптомите на един от най-влиятелните хора в света. Други анализатори пък отбелязват, че, дори и да изкара леко болестта, изолацията, намалената ангажираност с държавни дела и затруднените контакти с пиари и съветници могат да доведат Тръмп до публикуването на вредни за собствения му имидж бомбастични постове в социалната мрежа „Туитър“.

Милиардерът президент е известен със склонността си да прави крайни изказвания в социалните мрежи, а сега е решаващият момент от предизборната кампания и даже само една необмислена публикация може да му коства преизбирането.

Рисков пациент

Доналд Тръмп е възрастен мъж с наднормено тегло – характеристика, която го вкарва едновременно в три рискови групи на пациентите с COVID, които могат да получат усложнения.

Той е на 74 г. Хората във възрастовата група от 65 до 74 години са 5 пъти по-застрашени от хоспитализация и с 90% по-вероятно да починат от тези между 18 и 29-годишна възраст. Това сочат проучвания на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Според същата институция над 54% от жертвите на COVID-19 са от мъжки пол.

1,90 метра, 111 килограма и индекс на телесната маса със стойност 30,5. Това са резултатите от годишния медицински преглед на Тръмп от месец юни. Индексът служи за определяне на здравословното тегло при хората в зависимост от техния ръст. Всяка стойност от 30 или нагоре е признак за нездравословно високо тегло.

Метаанализ на световна информация за вируса показва, че хора с наднормено тегло са с 48% по-висок риск от фатален край на заболяването с коронавирус от тези с индекс в нормите. В САЩ над две трети от близо 17 хиляди хоспитализирани са били със затлъстяване.

Въпреки това позицията на Тръмп ще му осигури достъп до възможно най-добрите грижи и според експертите той попада в социалната прослойка, която се справя сравнително добре с пандемията в Щатите.

На финалната права

Положителният тест за коронавируса внася допълнителна несигурност в и без това хаотичната предизборна кампания. Анализатори определят предстоящия вот като референдум за политиката на президента за справяне с пандемията от коронавируса, която в Съединените щати отне живота на над 200 хиляди души.

В не едно от своите публични изказвания от март насам Тръмп омаловажаваше сериозността на пандемията на COVID-19, а по време на първия от серията дебати той разкритикува опонента си Джо Байдън, че винаги носи предпазната си маска.

Положителният тест и дискусията около здравословното състояние на президента допълнително ще насочат общественото внимание към ситуацията с коронавируса в САЩ, което може да се окаже коварно за кандидатът за втори мандат в овалния кабинет. Проучвания цитирани от „Блумбърг“ сочат, че той изостава зад Байдън в национален мащаб и в някои от спорните щати.  

Заради наложената карантина настоящият президент най-вероятно ще пропусне и вторият предизборен дебат на 15 октомври, който е възможност за поправка в ефир на неуспешния първи спор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!