Доналд Тръмп прекарва COVID-19 със сравнително леки симптоми и продължава да работи, съобщи ръководителят на кабинета на президента Марк Медоус. Това, което е необичайно, е че през последните 10 часа "Туитър"-ът на държавния глава мълчи. Последното, което има там, е съобщението, че той и неговата съпруга Мелания са с позитивни тестове за коронавирус. 

Диагнозата на президента хвърля страната в смут, защото все още се борят с първата вълна на коронавируса. Над 207 000 са смъртните случаи, над 7 млн. заразените. А всичко това се случва само 32 дни преди изборите.

Тръмп скандализира американците и света с няколко свои изказвания за COVID-19:

  • Може би към април месец, когато на теория ще стане малко по-топло, вирусът ще изчезне като по чудо.
  • Питах различните лекари – това като грипа ли е, защото хора умират от грипа.
  • Да предположим, че изложим тялото на огромно количество ултравиолетова или просто много силна светлина – мисля, че това не е било пробвано, но ние ще го тестваме... И после дезинфектанта, убива го за минута – може да го инжектираме в тялото, като прочистване.
  • Аз не нося маски като него. Всеки път той е с маска. Може да говори от 60 метра разстояние, но ще се появи с най-голямата маска, която някога съм виждал.
  • Ако тествате, ще имате много случаи. Ако сега спрем да правим тестове, ще имаме много малко случаи, ако изобщо имаме.

Заразата явно идва от една от най-близките съветнички на президента - Хоуп Хикс. Тя вече има симптоми, което означава, че е силно заразна.

Въпросът сега е кой, какво е знаел и кога за заразата в Белия дом.

Във вторник тя е с Тръмп на дебата с Джо Байдън. В сряда - на митинг в Минесота. 

Двамата пътуват в хеликоптера на президента и на "Еър Форс 1" с други съветници на Тръмп. В четвъртък сутринта Хикс си прави тест. Той е положителен. 

Вместо да се постави под карантина Доналд Тръмп лети до Ню Джърси за събитие с донори за неговата кампания. Той пътува с много малък антураж.

Към 21 часа новината за Хоуп Хикс излиза по медиите - неофициално.

За лекарите обаче е необяснимо защо президентът не е под карантина и защо толкова късно си е направил тест, ако казва истината по "Фокс Нюз".

Доналд Тръмп е на 74 години, с наднормено тегло и във високорисковата група. Той ще остане под карантина поне 10 дни, ако не и повече. А следващият дебат, който е предвиден за 15-и, вероятно ще отпадне.