Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания са се заразили с коронавирус. Тръмп лично съобщи за това в „Туитър“.

„Първата дама и аз дадохме положителни проби за COVID-19. Ще се карантинираме и започваме процеса по възстановяване незабавно. Ще минем през това заедно“, пише американският държавен глава.

Мелания Тръмп също отправи официално обръщение в социалната мрежа: „Както много американци тази година, президентът и аз се карантинирахме, след като дадохме положителни проби за COVID-19. Чувстваме се добре и аз отмених всичките си предстоящи ангажименти. Моля ви, пазете се, ще минем през това заедно“, написа първата дама.

От Белия дом потвърдиха информацията, която бързо се превърна във водеща международна новина. Вниманието прикова най-вече това, че Тръмп е сред най-яростните критици на мерките срещу COVID-19.

На дебата срещу опонента си за президентския стол – Джо Байдън, Тръмп дори използва това като опорна точка: „Аз не нося маски като него. Всеки път като го видите, той е с маска. Може да говори от 60 метра и ще се появи с най-голямата маска, която някога съм виждал“, коментира той.

Предполага се, че съпрузите Тръмп са се заразили от съветничката на президента – Хоуп Хикс. Тя пътува с Тръмп през седмицата на различни събития, а в сряда е проявила симптоми.

В четвъртък сутринта Хикс си прави тест, който се оказва положителен.

Вместо да се постави под карантина, Доналд Тръмп лети до Ню Джърси за събитие с донори за неговата кампания. Пътува с малък антураж. Към 21 ч. новината за Хоуп Хикс излиза по медиите – неофициално.

По-късно Тръмп я потвърждава и казва, че той и първата дама са се тествали.

Шест минути преди 1 ч. полунощ местно време Тръмп потвърждава, че е носител на вируса. В следващите поне 10 дни той ще е под карантина. Всички събития са отменени.

Много вероятно е следващият телевизионен дебат, който е предвиден за 15 октомври да бъде отменен.

Парадоксалното е, че преди часове проучване посочи Доналд Тръмп като един от основните източници на фалшиви новини за короанвируса.

В резултат на новините за положителния тест на президента фондовите борси в Европа и на "Уолстрийт" паднаха драстично.

А диагнозата на Тръмп поставя пред Съединените щати въпроси за националната сигурност относно продължаването на властта в случай на влошаване на състоянието на президента. Той е на 74 години и с наднормено тегло, т.е. във високорисковата група.