Остават броени часове до финалното гласуване по импийчмънта на президента Доналд Тръмп в американския Сенат.

Снимка: Reuters
Горната камара на Конгреса се състои от 100 сенатори - 53-ма Републиканци, 45 Демократи, и двама независими. За да бъде отстранен държавният глава, са нужни 67 гласа или мнозинство от две трети в горната камара.

Снимка: Reuters
Никой от 53-мата републиканци не е показал признаци, че ще гласува за осъждане на президента. По време на изслушванията по импийчмънта Демократите призоваха Сенатът да гласува за явяването на свидетели по делото.

Именно тогава се появиха спекулации, че някои от членовете на Републиканската партия ще гласуват в полза на Демократите. 

Снимка: Reuters

Очакванията са Тръмп да бъде оправдан по обвиненията в злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса.

Преди гласуването обаче се състоя годишната президентска реч „За състоянието на Съюза“.

Снимка: Reuters

Пред Конгреса Доналд Тръмп се похвали с подем на икономиката и силата на армията, но получи студен прием от опозицията и остро партийно разделение.

За 1 час и 18 минути, в които той говори, президентът нито веднъж не спомена делото по импийчмънта.

Речта на Тръмп беше партийна, но с елемент на риалити шоу. Президентът засегна теми, които говорят директно на неговия твърд електорат. Това беше и последната подобна изява на държавния глава преди изборите догодина.

В Капитолия разделението беше видимо още от първите стъпки и действия на Тръмп. Той не пожела да стисне ръката на председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Снимка: Reuters

Тя от своя страна скъса листите с копие на речта на президента.

„Защо скъсахте речта? Защото беше манифест от неистини“, заяви Пелоси.

„Още 4 години. Още 4 години“, скандираха Републиканците, докато Тръмп изброяваше успехите си.

„Работните места процъфтяват, доходите скачат, бедността се срива, престъпността намалява, увереността нараства, държавата ни процъфтява и отново е високо уважавана“, се похвали държавния глава.

Тръмп говори за оръжия, аборти, консервативни съдии, анти-социализъм, анти-имиграционна реторика – теми и послания, директно отправени към неговия електорат.

Не пропусна и да отбележи „напълно обновената и с неповторима мощ“ армия на САЩ.

Миналото на Тръмп като риалити звезда сложи отпечатък върху речта му.
неочакваното събиране на военен със семейството му.

Снимка: Reuters

А съпругата му Мелания връчи президентския медал на консервативния радиоводещ Ръш Лимбо, разпространяващ често конспиративни теории - като тази за рожденото място на бившия президент Барак Обама.

Гласуването по импийчмънта в Сената започва в 23:00 часа българско време.