Предстои нова серия изслушвания в американския Сенат относно процесът по импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Новите аргументи обаче ще бъдат представени на фона на променени обстоятелства, след като бившият съветник по национална сигурност Джон Р. Болтън разкри, че държавният глава е искал да замрази финансова помощ от 391 млн. долара към Украйна, докато в замяна не получи помощ по разследване на членове на Демократическата партия.

Именно думите на Болтън са причина сега Демократите да поискат появата на свидетели по процеса, пише „Ню Йорк Таймс“.

Снимка: Reuters
Кой е Джон Р. Болтън?

 • Републиканец по политическо убеждение;
 • Бивш посланик на САЩ в ООН в кабинета на Джордж Буш;
 • Съветник по външна политика на кандидат за президент Мит Ромни;
 • „Военен ястреб“ – предпочитащ военни действия за изход от конфликт; 
 • За промяна на режима в редица страни като Иран, Сирия, Либия, Венецуела, Куба, Йемен и Северна Корея;
 • Бивш съветник по национална сигурност в кабинета на Доналд Тръмп (април 2018 г. – септември 2019 г.);

Разковничето е в „Черновата“

Според изданието бившият съветник на президента Тръмп е разпространил чернова на своя книга, която предстои да бъде публикувана на 17 март. Освен до свои доверени хора, информацията е била изпратена до Белия дом, за да бъде проверена за класифицирана информация, каквато според Болтън - няма.

Според адвоката на Болтън – Чарлс Дж. Купър публикуваната от NYT статия дава повод да се мисли, че предварителният прочит е бил покварен, тъй като информацията е достигнала до хора в Капитолия, различни от тези, които е трябвало да прочетат записките клиента му.

Именно Белият дом може да се опита да забави излизането или изцяло да прекрати печата на книгата, както и да пропусне ключова информация при прочита.

Какви са обвиненията срещу Доналд Тръмп?

 • Обвинение №1 – За злоупотреба с власт и опит за натиск върху Украйна да разследва политически опоненти;
 • Обвинение №2 – За възпрепятстване на разследването на Конгреса;
 • Случаят привлече внимание през август 2019 г. когато беше получено оплакване от държавен служител за евентуална злоупотреба с власт от страна на действащия президент;

В своите записки Болтън описва как „Украинската афера“ се е развива в месеците след неговото напускане на Белия дом. Освен това той въвлича и имена на висшестоящи служители на администрацията, които публично опитали да заобиколят свое евентуално участие.

Защитата на Тръмп

Според NYT записките на Болтън няма как да дойдат в по-лошо време за президента, точно в момента, в който адвокатите му представят защитата пред Сената и дни преди да бъде решено дали свидетели (вкл. и Болтън) ще бъдат призовани.

Освен това напрежението върху републиканските сенатори, които се двоумят дали свидетели са нужни, ще продължи да расте, сега, когато адвокатите на Тръмп не знаят как да действат.

Те ще имат за задача да обяснят как бившият високопоставен съветник твърди нещо, за което те казват, че не е вярно – или пък се опитват да го игнорират.

В публикация в „Туитър“ президентът Тръмп заяви: „НИКОГА не съм казвал на Джон Болтън, че помощта за Украйна е обвързана с разследвания срещу Демократи, включително и сем. Байдън. Всъщност, той така и не се оплака от това по времето на съвсем публичното му уволнение. Ако той (Болтън) е казал това, то е само, за да продаде някоя книга“, подчерта държавният глава.

Тръмп отрече да е виждал черновата на Болтън.

Снимка: Reuters

Освен това президентът пусна и писма на свои привърженици, които се обявяват против Болтън и го сравняват с други фигури, които Тръмп окачестви като нелоялни – бившият и уволнен от него директор на ФБР Джеймс Коми.

Опит за отвличане на вниманието?

Конгресменът Адам Шиф, който е главен обвинител в процеса по импийчмънт, призова сенаторите да си припомнят, че целта на създателите на конституцията е била да се предотврати съществуването на изпълнителна власт, която си мисли, че управлява „по божествено право“.

„Целта на Американската революция беше „никой, включително и особено президентът, да не е над закона. Нищо не може да е по-опасно за една демокрация от върховен главнокомандващ, който си мисли, че може да действа безнаказано и без да се отчита пред никого“, каза Шиф пред сенаторите.

Снимка: Reuters

Тук може да се отбележи, че президентът има правото на т.нар "привилегия на изпълнителната власт" (executive privilege), чрез която може да предпочете да запази дадена информация в тайна.

„Привилегията традиционно се е използвала като щит, а не като меч“ – т.е тя няма механизъм, който да попречи на бивш държавен служител да се съобрази с призовка в нарушение с президентските заповеди или да накаже такъв след това, допълва NYT.

Миналата седмица Доналд Тръмп заяви пред репортери, че не иска Болтън да дава показания и обясни, че ако говори публично, може да навреди на националната сигурност.

Снимка: Reuters

„Проблемът с Джон е проблем на националната сигурност. Той знае някои от моите мисли. Знае какво мисля за лидерите. Какво ще стане, ако разкрие, че не мисля позитивно за някой лидер? Ще направи работата много трудна“, подчерта държавният глава.

Още по-любопитно е, че Белият дом е знаел за информацията на Болтън още от 30 декември 2019 г., когато черновата е била изпратена до Съвета за национална сигурност за стандартен прочит преди публикация. Въпреки това във Вашингтон са се опитали да играят по различен сценарий, отбелязва изданието.

Снимка: Reuters

Един от аргументите на вносителите на процеса по импийчмънт е, че Тръмп е искал Украйна да разследва престоя на сина на демократа Джо Байдън - Хънтър в ръководството на украинската енергийна компания „Бурисма“, както и дейността на Националния комитет на Демократическата партия.

Това разкритие може да нанесе удар по един от основните елементи на защитата на Тръмп в процеса, а именно, че забавянето на помощта не е обвързано с искане на президента Украйна да обяви разследване на Джо и Хънтър Байдън.

Какво е нужно, за да бъдат призовани свидетели?

 • Общо 100 сенатори изслушват аргументите на обвинение и защита;
 • За да бъдат привикани свидетели е нужно мнозинство от поне 51 гласа;
 • Сенатът обаче е контролиран от Републиканците, към които е и президентът Тръмп;
 • Все още не е ясно дали ще се стигне до показания на свидетели, но има вероятност някои от сенаторите републиканци да поискат явяването им;
 • Защитниците на Тръмп заявиха, че ако обвинението има свидетели, то и те трябва да призоват такива;

Самият Болтън заяви преди време, че е готов да свидетелства в Сената, ако получи призовка. 

Снимка: Reuters

Джон Болтън напусна Белия дом след месеци на напрежение между него и Доналд Тръмп. Двамата имаха коренни различия в политиките спрямо Северна Корея, Иран, Афганистан и Украйна.

Тръмп настояваше да уволни Болтън.

Болтън пък настояваше да напусне.