Импийчмънтът на Доналд Тръмп влиза във финалната си фаза - съдебен процес в Сената. Сенаторите ще трябва да решат дали президентът е извършил престъпление по украинската афера и дали е използвал властта си за постигането на лични политически цели. 

Доналд Тръмп е едва третият президент на САЩ, подложен на импийчмънт, което прави събитието историческо.

Сенаторите се превръщат в съдебни заседатели, а правилата са много строги - нямат право да носят мобилни устройства и да говорят помежду си.

Първата битка е след минути и ще определи по какви правила да се води процесът срещу Тръмп. Републиканците не искат нови свидетели и документи и бързат да приключат всичко, като сенаторите работят по 12 часа на ден, 6 дни в седмицата.

"Предложението на сенатор Маконал е национален позор. Съдебно дело без доказателства, без съществуващите и нови документи, без свидетели - това не е процес, а покриване.", заяви по този повод лидерът на демократите в сената Чък Шумър  

Според демократите има нужда от нови документи и свидетели като американския бизнесмен Лев Парнъс - сътрудник на адвоката на Тръмп Руди Джулиани. Който да потвърди, че Тръмп се е опитал да изнудва украинските власти да разследват политическия му опонент Джо Байдън.

Снимка: btvnovinite.bg

"Президентът Тръмп знаеше точно какво се случва. точно какво се случва. Беше в течение на всички мои действия. Не правех нищо без съгласието на Руди Джулиани и президента.", казва Лев Парнас.

Президентът твърди, че е спрял военната помощ за Украйна заради корупцията. Защитата му включва двама интересни адвокати - Алан Дършуич - защитник на О Джей Симпсън и демократ, и Кенет Стар - специалният прокурор по аферата "Люински", довела до импийчмънта на Бил Клинтън.

Републиканците имат мнозинство в Сената и делото вероятно ще завърши с оневиняването на Тръмп. А американците са разделени почти по равно за импийчмънта - почти половината подкрепят отстраняването на Тръмп от Белия дом срещу 47%, които не са съгласни. Делото започва в 20 ч. българско време.