Тази седмица започна историческият процес в Сената по импийчмънт на американския президент. Ще бъде ли отстранен  Доналд Тръмп от Белия дом и какви са шансовете на обвинението и защитата?

Процесът изглежда като в съдебна зала, но правилата определя не съдия, а 100-те сенатори.

Изглежда като съдебно дело, но всъщност е вид политически процес, коментира доц. Робърт Филипс от Американския университет в България. 

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на Върховния съд съблюдава процеса, но няма право на крайното решение.

Обвинението е представено от 7 демократи от Камарата на представители, а  защита – от 8 адвокати на президента Тръмп. 100-те сенатори са тези, които трябва да вземат решението. 

„Бащите на американската конституция са осъзнавали, че при такова дело не може да бъде оставен един човек да вземе решение. Твърде важно е. Затова трябва да бъде ангажиран целият Сенат. Това са представителите на народа, представителите на различните щати. Те трябва да работят заедно по случая“, обяснява доц. Филипс.

Срещу президента Тръмп са повдигнати две обвинения. Едното е за злоупотреба с власт заради опит за натиск върху Украйна да разследва сина на политическия му опонент Джо Байдън срещу финансова помощ от Щатите.  Второто обвинение е за възпрепятстване на разследването на Конгреса.

Снимка: EPA

„Вярваме, че след като чуете началните пледоарии, единственият извод ще бъде, че президентът не е направил нищо грешно“, заяви Пат Чиполоне, юридически съветник на Белия дом.

„Ние сме готови да представим нашите доказателства. Ние сме готови да призовем нашите свидетели. Въпросът е, ще ни позволите ли?“, контрира Адам Шиф, главен обвинител в процеса по импийчмънт.   

Засега сенатът отхвърли нови свидетели и нови доказателства. Ще променили ли решенето си?

Снимка: EPA

„Теоретично е възможно, но… няма да се случи. Републиканците са много единни и дори по-умерените сенатори не виждат причина това да се прави“, смята доц. Филипс.

Обвинение и защита имат по три последователни дни, за да убедят сенаторите в правотата на своите тези.
Аргументите се излагат и сенаторите като отделни самостоятелни личности взимат своето решение.

Но могат ли сенаторите да надскочат политическите си възгледи? На теория, авторите на американската конституция, са мислили точно така. Вярвали са, че сенаторите могат да надскочат политическите си възгледи.  Днес обаче това е много сложно, заради разделението и поляризирането на американското общество. Партиите станаха по-силни и ще бъде много трудно за сенаторите да избягат от политическите се възгледи. 

Доц. Филипс прогнозира бърз процес. Очаква процедурата да приключи до дни, защото в Сената републиканците са мнозинство. А за да бъде отстранен Тръмп от Белия дом, две трети от сенаторите трябва да признаят вината му.

„Най-сериозната последица ще бъде, че след този процес Тръмп ще се чувства реабилитиран и непобедим. Затова Нанси Пелоси не искаше този процес. Тя искаше да има инструмент, с който да спира Тръмп. Но процесът започна. Тръмп ще спечели и той ще се чувства непобедим“, прогнозира доц. Робърт Филипс.