В американския Сенат започва второто заседание от процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп. Процесът ще приключи бързо, прогнозира политологът доцент Робърт Филипс. 

След 13 часа разгорещени дебати Сенатът прие правилата за процедурата. Процесът изглежда като в съдебна зала, но правилата определя не съдия, а сенаторите, разяснява доц. Робърт Филипс. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Изглежда като съдебно дело, но всъщност е вид политически процес“, казва Филипс.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на върховния съд само ръководи процеса. Обвинението са 7 демократи от Камарата на представители, а  защита - 8 адвокати на президента Тръмп. Решението взимат всички 100 сенатори.

Снимка: btvnovinite.bg

„След като чуете началните пледоарии, единственият извод ще бъде, че президентът не е направил нищо грешно“, казва юридическият съветник на Белия дом Пат Чиполоне.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние сме готови да представим нашите доказателства. Готови сме да призовем нашите свидетели. Въпросът е: Ще ни позволите ли?“, отговаря главният обвинител Адам Шиф.

Снимка: btvnovinite.bg

„Републиканците са много единни и дори по-умерените сенатори не виждат причина това да се прави. Ще има натиск от страна на демократите да бъдат внесени нови доказателства, защото според тях има още такива, но това няма да се случи“, смята политологът доцент Робърт Филипс.

От Давос Тръмп определи процеса като „измислица" и заяви, че оставя „всичко на Сената“.

Доцент Филипс очаква процедурата да приключи до дни, защото републиканците са мнозинство в Сената.