Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е дал положителна проба за коронавирус, съобщи самият той в „Туитър“. Говорителят на Джонсън обяви, че минисътр-председателят ще се самоизолира за 7 дни на „Даунинг стрийт“ 10, но симптомите на болестта засега са слаби и отй ще продължи да изпълнява своите задължения и ше използва видеоконферентна връзка за заседанията на кабинета. Позитивна проба за COVID-19 е дал и британският здравен министър Мат Ханкок.

Снимка: Getty Images

Съединените щати вече са най-засегната страна от коронавируса в света. Потвърдените случаи там надхвърлят 85 000.

112 са новите смъртни случаи от COVID-19 в Нидерландия, а заразените са скочили с 16% до 8603 души. Общо починалите в страната от болестта са 546. Въпреки това Националният институт по здравеопазване заяви, че разпространението на болестта се забавя. Институтът заяви, че до няколко дни ще е в състояние да направи преценка дали действат мерките за социална дистанция, наложени в средата на месеца.

Испания връща на китайска компания 9000 дефектни теста за COVID-19. Мадрид е поръчал 640 000 бързи теста от Китай и Южна Корея, но се оказва, че първата партида не отговаря на изискванията. Според китайското посолство в Испания компанията производител не е сертифицирана за изготвянето на такива тестове

Пакистан е поискал спешно финансиране от МВФ за справяне с пандемията. Не е известно още какъв ще бъде размера на заема.

Снимка: Ройтерс

Град Кандирли и четири села в близост до черномоското крайбрежие на Турция са поставени под карантина. Това е първият такъв случай в страната след разпространението на епидемията на нейна територия преди 2 седмици. Жертвите на заразата в югоизточната ни съседка в четвъртък станаха 67, а потвърдените случаи са 3629.

Екипите на Спешна помощ в Ирландия ще достигнат лимита на своя капацитет в рамките на дни заради пандемията, съобщи премиерът на страната Лео Варадкар.

Алжир е наложил вечерен час в още 9 провинции, в които се увеличават случаите на коронавирус, след като в началото на седмицата такъв бе наложен в столицата и съседната област Блида.

Индонезия също подготвя регулации за налагането на карантина в регионите, засегнати от заразата. Мярката се предприема, след като в страната регистрираха 153 случая за един ден. Общи заразените на нейна територия са 1046, по информация на здравното министерство.

Китай обяви временна забрана чужденци да влизат в страната.

Снимка: Ройтерс

Русия предупреди своите граждани да се въздържат от пътуване, освен ако не е по наложителни причини. Това стана ясно от изявление на премиерът Михаил Мишустин пред „Интерфакс“.  Случаите на COVID-19 надхвърлиха 1000, след като бяха регистрирани 196 нови заболели. 1036 за общо заразените, а смъртните случи достигнаха 4.

Снимка: Ройтерс

Южна Африка обяви безпрецедентно извънредно положение за следващите три седмици в опит да се пребори с пандемията. Властите забраниха дори продажбата на алкохол и цигари, както и разходките на кучета и джогинга. Ще работят само магазините за храна и други стоки от първа необходимост. Забранени са събиранията на хора на публични места с изключение на погребенията, където бройката на опечелите е ограничена до 50 души. Всички трябва да останат по домовете си. Силите на реда ще патрулират и ще изграждат пропускателни пунктове. Нарушителите ще бъдат глобявани и арестувани.

Сенегал и Великобритания ще произвеждат бързи тестове за диагностициране на коронавирус. Те ще струват само 1 долар, а резултатът ще е готов за 10 минути. Разработката е съвместно дело на Институт „Пастьор“ в Сенегал и британската биотек компания „Молоджик“.