Испания връща пратка с дефектни тестове за коронавирус, закупени от Китай, съобщава сайтът „Еуроактив“.

Мадрид е поръчал 640 000 комплекта с бързи тестове за коронавирус от компании в Китай и Южна Корея, но кампанията за масово тестване на населението е в застой, след като се оказа, че първата доставка от 9000 бройки не отговаря на изискванията и трябва да бъде върната.

Скандалът избухна, когато микробиолози са разкрили, че доставените тестове реагират само в 30% на случаите на коронавирус, а би трябвало да имат 80% коректни резултати, пише испанският вестник „Ел Паис“.

„С това ниво на прецизност тези тестове не могат да бъдат пуснати в широка употреба“, е заявила Мария дел Мар Томас, говорител на Испанката асоциация на микробиолозите.  

Китайското посолство в Мадрид съобщи, че испанското правителство е поръчало тестовете от нелицензиран производител. Според информация на дипломатическото представителство дефектните комплекти са закупени от компанията „Шенжен Биоизи Биотехнолъджи“.

„Китайското министерство на търговията е предоставило на испанското правителство списък със сертифицирани производители на тестове, който не включва „Шенжен Биоизи Биотехнолъджи“, се казва в съобщение на посолството.

Легацията отбелязва, че тази партида не е част от договора за 5,5 милиона теста на стойност 432 милиона евро, сключена между Испания и Китай.

От министерството на здравеопазването на Испания са потвърдили, че първата пратка с тестове е върната на компанията производител, но не споменават нейното име.

Испания е една най-лошо засегнатите страни в Европа от пандемията с коронавирус. По последни данни на „Уърлдометър“ заразените в страната са 64059, а смъртните случаи 4858.