Испания вече изпревари Китай по брой смъртни случаи от новия коронавирус, нареждайки се на второ място в света по този показател. Броят на починалите нарасна с рекордните 38 души за денонощие и те вече надхвърлят 3434 души в сравнение с 3285 в Китай.

Испанският парламент подкрепи предложението на правителството за удължаване на извънредното положение заради пандемията от новия коронавирус.

Ограничителните мерки ще продължат до 11 април включително.

Предложението беше подкрепено от 321 от 350-те депутати. Нямаше нито един глас против. По-голямата част от народните представители гласуваха онлайн заради карантината.

„Убеден съм, че на практика най-ефективният вариант срещу коронавируса е социалната изолация. Независимо от политическия си цвят, всички ние сме убедени в това“, заяви премиерът Педро Санчез.

Италия остава най-засегнатата от вируса страна с 6820 смъртни случая.

В Съединените щати броят на жертвите надхвърли 1000 души, а заразените са близо 70 000. Според експерти след Ню Йорк, Ню Джърси се оформя като епицентър на заразата.

Тревожната тенденция поражда опасения, че градът може да е катализатор за разпространение на вируса в останалите южни щати.

В китайската провинция Хубей, където се появи вирусът за първи път, не е регистриран нито един нов случай на заразяване за последното денонощие.