Британският премиер Борис Джонсън е дал положителна проба за коронавирус, съобщава „Скай Нюз“.

Политикът сам обяви за здравословния си проблем в „Туитър“. 

Според официалната информация Джонсън ще е под карантина на "Даунинг стрийт" 10, а тестът му е бил направен по медицинско предписание. Партньорката му Kaри, която обяви, че е бременна преди седмици, не е с положителен тест. 

Ето и какво каза британският премиер:

„Здравейте на всички, искам да ви държа в течение за нещо, което се случи днес. Развих леки симптоми на корона вирус. Вдигнах температура, имам и кашлица. По съвет на главния лекар си направих тест за COVID-19, който се оказа положителен. Затова ще работя от вкъщи, самолизолирам се и това е правилното нещо, но не се съмнявайте, че с модерните технологии мога да продължа да общувам с моя екип и да ръководя страната в борбата с коронавируса. Искам да благодаря на всички ангажирани, най-вече на изключителния екип на Националната ни здравна служба. Беше много емоционално да участвам снощи в масовите аплодисменти в чест на медиците. Но не са само те, благодарни сме на полицията, социалните работници, учителите и целия училищен персонал, цялата ни социална система и всеки гражданин, особено на доброволците. Невероятна реакция - 600 хиляди души се включиха като доброволци в тази национална битка, да предотвратим разпространението на коронавируса. Благодаря ви. Искам да благодаря и на всички останали, които работят за това държавата да върви напред по време на тази епидемия. Ние ще я преодолеем и ще успеем като прилагаме мерките, за които толкова пъти говорихме. Колкото по-ефективно ги спазваме, толкова по-бързо страната ни ще пребори епидемията и ще се възстановим. Благодаря на всички, които правят това, което правя и аз – работа от вкъщи, за да спрем разпространението на вируса от домакинство на домакинство. Така ще спечелим битката. Ще победим вируса и ще го победим заедно. Стойте си вкъщи, пазете здравните ни служби и спасете човешки животи!“

Малко след това излезе информация, че британският здравен министър Мат Ханкок също е дал положителна проба за коронавирус.

"До следващият четвъртък съм оставен на домашно лечение и се надявам без повече симптоми, за да се върна на работа. Истината е, че всеки от нас може да се поучи, че работата от вкъщи може да бъде много, много ефективна", подчерта Ханкок.
Преди два дни стана ясно, че и престолонаследникът принц Чарлз е болен.

Появиха се спекулации, че целият кабинет на Великобритания може да е заразен с коронавирус.

Това се случва на фона на обявените безпрецедентни мерки в подкрепа на самоосигуряващите се британци, мобилизирането на близо половин милион доброволци и на печалния рекорд на смъртни случаи за последното денонощие, с което починалите от COVID-19 на Острова са 586.