Германия остава зависима от Азия за набавянето на медицински и санитарни пособия, използвани в битката с коронавируса, като в идните няколко седмици може да се стигне до глобален недостиг заради влошаващата се ситуация в САЩ. Тази прогноза направи в ефира на обществената телевизия Це Де Еф депутатът от Бундестага и професор по епидемиология Карл Лаутербах (ГСДП).

„Азиатските страни си научиха урока и специално Тайван и Сингапур показват много добре как може да се направи организация. Тук все още проблемът не е решен. Скоро ще има гигантски недостиг на материали, от който ние трябва да се страхуваме“, предупреди той.

Причината: „Ако при американците проблемът (с коронавируса) стане много тежък, те ще опитат да изкупят пазара с много пари и влияния през акционерни участия“.

„Предполагам, че целият пазар ще бъде изкупен след три седмици. Ако не сме обезпечили своите потребности дотогава, ще имаме голям проблем“, категоричен беше проф. Лаутербах.

Междувременно, САЩ стана най-тежко засегнатата от COVID-19 страна в света. Потвърдените случаи там надхвърлят 85 000. Жертвите са над 1100.