Въпреки новия щам на коронавируса, ваксината на „Пфайзер“-„Бионтех“ този понеделник получи зелена светлина за територията на ЕС. Европейската агенция по лекарствата препоръча използването й за хора над 16-годишна възраст. Сега на ход е Еврокомисията, която издаде разрешение за употреба, за да може дозите да тръгнат към всички страни на Стария континент едновременно.

Според източници на bTV два екипа, независими един от друг, са правили проучванията и са представили заключенията си в продължение на 5 часа този понеделник. Заседанието на Европейската агенция по лекарствата в Амстердам беше изтеглено с цяла седмица напред, особено след натиска на редица европейски лидери, за да е възможна ваксинация преди края на годината.

Снимка: btvnovinite.bg

След становището на експертите, сега идва ред на финалната фаза на политическо ниво. 

Ваксината на „Пфайзер“-„Бионтех“ има доказан ефект върху 36 000 души над 16 годишна възраст, ефикасността й е 95 процента, съобщава ЕАЛ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това наистина е историческо научно постижение! За по-малко от година трябваше да бъде разработена и лицензирана ваксина срещу новата зараза. Това е резултат от невиждана досега мобилизация и обмяна на информация между учените, производителите, регулаторните органи, професионалистите, пациентските организации и здравните структури“, заяви изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата Емер Кук.

Препаратът минава през абсолютно същия протокол на одобрение, през който преминават и всички останали медикаменти на територията на Съюза.

Агенцията ще се произнесе за американската ваксина на „Модерна“ в началото на януари.

Снимка: btvnovinite.bg

„България е в пълна готовност да посрещне първите ваксините. Благодарение на общите европейски усилия скоро ще се справим с тази криза“, декларира българският премиер във „Фейсбук“.

Междувременно беше направен пореден опит за координация на страните членки, след информациите за новия щам във Великобритания. Брюксел обаче няма компетенции, всяка страна има право да решава сама.

Невиждано объркване обхвана Обединеното кралство, след като повече от 40 страни забраниха полетите, пристигащи в тях от Великобритания заради опасения от разпространението на мутиралия коронавирус.

Късно тази вечер британският премиер Борис Джонсън запозна британците с безпрецедентната блокада.

Полетите от Обединеното кралство са спрени в почти цяла Европа, както и в страни като Индия и Хонконг.

Островът е напълно изолиран заради спрените полети, което стана предпоставка за превръщането на здравната криза и в продоволствена. Появиха се сериозни притеснения, че от магазините ще изчезнат стоки от първа необходимост.

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се изявление на Борис Джонсън, който трябва да обясни на британската нация как за 24 часа кризата в страната се разрасна до такава степен.

По-рано през деня лидерът на опозицията призова правителството да бъде честно с британския народ и да каже истината за мащабите на здравната, транспортната и логистична криза във Великобритания и причините довели до почти двойното увеличение на новрегистрираните случаи с коронавирус, които достигнаха 36 000 души за един ден.

Междувременно българската дипломатическа мисия в Лондон излезе с информация, че български граждани, които приемат животоспасяващи лекарства и които по някаква причина не могат да си ги набавят в Обединеното кралство  поради усложнената ситуация могат да се свържат с посолството за информация съдействие.