Великобритания е изправена пред безпрецедентната блокада. В Лондон се наложи извънредно свикване на Комитета за спешни ситуации на британското правителство.

Премиерът Борис Джонсън ще председателства заседание на комитета, известен като КОБРА, по-късно днес. 

Причината е, че, след като Франция затвори границата си към Острова, страната е на практика изолирана от света, а близо 10 000 тира са заложници на ситуацията между двата бряга на Ламанша. Така, освен здравната криза, Обединеното кралство може да се окаже и в сериозна продоволствена криза, защото от там минава основния поток за снабдяване на 70-милионната държава със стоки и суровини.

До момента е ясно, че, освен Германия, Италия, Белгия, Ирландска република, Турция и Канада, Швейцария също е спряла полетите за Великобритания, а Хонконг и Австрия ще направят това по-късно днес. 

Повечето медии подчертават, че за разлика от краткосрочните мерки в много други държави, забраната на България продължава до 31 януари. 

Държавите-членки на Европейския съюз трябва да се срещнат в Брюксел, за да обсъдят координиран отговор на създалата се ситуация, което вероятно ще уеднакви срокът на мерките, включително и за България. Но е факт, че хиляди българи трябва да променят плановете си за празниците. 

Вече е ясно, че превантивните мерки към момента имат основание.

Случаите на коронавирус в Обединеното кралство са се увеличили с 35 928 в неделя - почти двойно повече от броя, регистриран седем дни по-рано. За сега е ясно, че блокадата няма да попречи на доставката на ваксини от Белгия.