Британският премиер Борис Джонсън свиква извънредно съвещание на кабинета, след като редица европейски държави наложиха строги забрани за пътуване спрямо Великобритания. Причината за тях е безконтролното разпространение на новия щам на коронавируса на Острова.

Франция затвори границата си с Великобритания за 48 часа. Решението било взето, за да се ограничи разпространението на новия щам извън Обединеното кралство.

Други страни като Германия, Италия, Белгия, Ирландия, Турция, Канада и Швейцария отмениха полетите си от и до Великобритания.

България също наложи забрани – отменени са всички полети до 31 януари. Това е най-продължителната мярка сред всички европейски държави.

Очаква се Австрия и Хонконг също да наложат забрани.

Страните членки на Европейския съюз също провеждат извънредно събрание в Брюксел, за да обсъдят координирани действия срещу разпространението на новия щам извън Великобритания.

Забраните предизвикаха хаос както на Острова, така и по света. Търговските връзки бяха спрени, а хиляди хора не успяха да пътуват преди полетите да бъдат отменени.