От полунощ действа забраната за влизане у нас на чужденци от Великобритания и Северна Ирландия. Причината е новият щам на коронавируса в Обединеното кралство.

Три полета с пътници от Великобритания кацнаха тази нощ на аерогарите в София, Варна и Пловдив. За тях бе направено изключение, тъй като вече не е имало как да бъдат отменени въпреки заповедта на здравния министър.

Последният самолет от Лондон кацна на Летище София минути преди 3 ч. тази нощ. Така след въвеждането на заповедта под 10-дневна карантина са 659 души.

Мярката продължава до 31 януари и обхваща всички гранични пунктове с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт.

Освен България десетки страни обявиха, че прекратяват полетите до и от Великобритания заради опасенията от новия щам на болестта и на практика Островът в момента е блокиран.

Новината, че трябва да останат под карантина изненада част от пътниците на софийската аерогара. Някои от тях недоумяват как се издават заповеди от днес за утре.

В същото време здравният и вътрешният министър извършиха среднощна инспекция как се спазват новите ограничения на Летище София.

„Твърдо сме решени да опазим границите на България от новия щам на коронавируса и да запазим колкото се може повече хора здрави, докато дойде ваксината“, каза здравният министър Костадин Ангелов.

При новия щам скоростта на заболяване е по-бърза, но няма данни, че тези мутации изменят хода на пандемията или пък обезсмислят ваксината, казват учените.

"Тези мутации водят до промяна на прикрепване на вируса към клетките, но това не би довело до пълно блокиране на ефекта от ваксината", обясни в „Тази сутрин“ доц. Нина Янчева, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София.

Междувременно днес е свикан извънреден Европейски съвет, на който лидерите на страните членки ще обсъдят общи мерки срещу разпространението на новия щам на COVID-19.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!