Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех". Сега на ход е Европейската комисия, която е възможно да разреши употребата ѝ още до края на деня.

Комисията вече обяви, че ще завърши процеса за два дни и първите ваксини ще бъдат поставени на 27-29 декември.

Научният съвет на агенцията уточни, че е взел решение днес за разрешение ваксината да се ползва за хора над 16-годишна възраст.

От агенцията поясниха, че решението почива на убедителни научни доказателства и определиха това като историческо постижение.

Според агенцията ваксината се очаква да действа и срещу новите известни щамове на вируса на COVID-19. Безопасността беше най-важната ни цел, знаем каква огромна отговорност носим, заявиха от ръководството на агенцията.

Според европейските експерти ползите от ваксината са повече от опасността от странични проявления.

Европейската лекарствена агенция уточни, че ще публикува подробна информация за извършените изследвания за допълнителна проверка от научната общност. Предвижда се държавите от ЕС да докладват всеки месец наблюденията си за състоянието на имунизираните.

От агенцията призоваха дори ваксинираните да продължат да спазват мерките за безопасно разстояние и лична хигиена, както и да носят маски, защото засега не е известно дали не може да продължат да предават заразата.

В агенцията очакват догодина да започнат изследвания за лекарство срещу новата болест.

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че очаква на 6 януари догодина да издаде препоръка за достъп до пазара в ЕС на втора ваксина срещу COVID-19, която е производство на "Модерна".

Агенцията уточни, че проверява общо 47 ваксини, както и лекарства срещу новата болест.

Представители на агенцията уточниха, че се очаква ваксините да действат и срещу новия известен щам VUI-202012/01 на вируса на COVID-19. Засега не е потвърдено някоя от ваксините да дава сигурна защита от разпространението на вируса на болестта от имунизираните, уточниха експертите на агенцията.