„Това, което чувствах, беше страх“. Това казва 24-годишната Клаудия Дуарте Агостиньо, докато си спомня екстремната гореща вълна и пожарите, които обхванаха Португалия през 2017 г. и убиха повече от 100 души

„Горските пожари ме накараха наистина да се тревожа за това какво бъдеще ще имам“, споделя тя, цитирана от Би Би Си.

Клаудия, нейният брат Мартим – на 20 г., сестра ѝ Мариана – на 11 г., и още трима млади португалци са завели дело срещу 32 правителства, включително срещу всички държави членки на ЕС, Обединеното кралство, Норвегия, Русия, Швейцария и Турция.

Те обвиняват страните в недостатъчни действия по отношение на изменението на климата и че не успяват да намалят емисиите си на парникови газове достатъчно, за да постигнат целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 C.

Това е първото дело в областта на климата, заведено в Европейския съд по правата на човека, и е най-голямото от общо трите дела за климата, които съдът разглежда.

Според младежите основните им човешки права, включително правото на живот, личен живот, семеен живот и свобода от дискриминация, са нарушени поради нежеланието на правителствата да се борят с изменението на климата.

Те казват, че вече са изпитали значителни въздействия, особено поради екстремните температури в Португалия, които ги принуждават да прекарват времето си на закрито и ограничават способността им да спят, да се концентрират или да спортуват. Някои също страдат от екологична тревожност, алергии и респираторни заболявания, включително астма.

Младите хора посочват, че вече са изпитали значителни въздействия, особено поради екстремните температури в Португалия, които ги принуждават да прекарват времето си на закрито и ограничават способността им да спят, да се концентрират или да спортуват. Някои също страдат от екологична тревожност, алергии и респираторни заболявания, включително астма. Никой от ищците не търси финансова компенсация.

„Искам зелен свят без замърсяване, искам да съм здрава. Наистина се притеснявам за бъдещето си. Страхувам се какво ще бъде мястото, на което живеем“, казва 11-годишната Мариана.

Според Клаудия Мариана все още се плаши, когато чува звука от хеликоптери, защото той ѝ напомня за пожарникарите през 2017 г., когато повече от 50 000 акра гора бяха унищожени, пепелта от горските пожари пада върху къщите.

„Без спешни действия от страна на правителствата тези младежи са изправени пред непоносими екстремни горещини, които ще навредят на тяхното здраве и благосъстояние. Знаем, че правителствата имат правомощията да направят много повече, за да спрат това, но те избират да не действат", коментира Героид О‘Куин, директор на Global Legal Action Network (GLAN), който подкрепя отправените обвинения.

Залогът е голям. Евентуална победа на обвинението ще принуди държавите бързо да увеличат амбициите си в областта на климата и ще даде огромен тласък на шансовете на други съдебни дела за климата по света - особено на тези, в които се твърди, че държавите имат задължения в областта на правата на човека да защитават хората от климатичната криза.

Ако обаче съдът отсъди в ущърб на ищците, това може да се окаже пагубно за други подобни искове.

"Това наистина е дело на Давид и Голиат, което е безпрецедентно по своя мащаб и по своите потенциални въздействия", казва Героид О Куин, цитиран от Си Ен Ен.

"Никога досега толкова много държави не е трябвало да се защитават пред никъде по света", посочва той.