Морският лед на Антарктида се е стопил фатално бързо между октомври и декември 2022 г. Това се е отразило върху размножаването на императорските пингвини. Нито едно тяхно бебе не е оцеляло, съобщава Ройтерс.

Ново изследване на British Antarctic Survey показва, че това е първата тотална липса на поколение в рамките на един размножителен сезон. Никога досега не е било наблюдавано такова неуспешно размножаване и то в толкова голям мащаб.

Учените са разгледали сателитни изображения, които показват колко бързо се топят ледовете в пет точки на морето Белингсхаузен. Оказва се, че там ледът се е разтопил много преди новоизлюпените пингвинчета да са получили водоустойчиви пера.

Императорските пингвини зависят от стабилността на морския лед, който трябва да е здраво свързан с брега през по-голямата част от годината, обясняват учените.

Площта на морския лед в Антарктида намалява рязко. Към август 2023 г., когато се разгръща антарктическата зима и ледът трябва да е най-дебел, той всъщност е с рекордно ниски нива. Това тревожи учените, защото заледяването остава под границите на нормалното.

Откритието на учените за изчезването на императорските пингвини подкрепя по-ранните им прогнози, че над 90% от колониите ще изчезнат до 2100 г. И още - намаляването на антарктическия морски лед води до промени в моделите на вятъра, а от там и до фатално изменение на климата.