Изследователи свързват самоличността на скелетни останки, открити в кладенец в норвежкия замък Сверресборг, с пасаж от вековен скандинавски текст.

800-годишната сага за Сверер, която проследява историята на реално съществуващия крал Свере Сигурдсон, включва хвърлянето на тялото на мъртвец - по-късно известен като „Човекът от кладенеца“ - в кладенец по време на военен набег в Централна Норвегия през 1197 г.

Според текста е вероятно нападателите да са хвърлили тялото в кладенеца, за да отровят основния източник на вода за местните жители, но в сагата не се казва почти нищо друго за човека или за това кой е бил той.

Първоначално изследователите откриват костите в кладенеца на замъка през 1938 г., но тогава успяват да извършат само визуален анализ. Сега учените разполагат с редица аналитични техники, включително генетично секвениране и радиовъглеродно датиране.

Новото изследване на останките, публикувано в петък в списанието Cell Press iScience, разкрива безпрецедентни прозрения за външния вид на човека от кладенеца въз основа на задълбочени изследвания на проби от зъбите му.

„Това е първият случай, в който човек, описан в тези исторически текстове, е действително намерен“, казва в изявление съавторът на изследването Майкъл Д. Мартин, професор в катедрата по естествена история в Университетския музей на Норвежкия университет за наука и технологии в Трондхайм.

В цяла Европа има много средновековни и древни останки и те все повече се изучават с геномни методи.

Откритията не само хвърлят нова светлина върху това как е изглеждал човекът, но и кой е бил той, с изненадващ обрат за това как се е озовал в скандинавската сага.

Разкриване на анонимна историческа личност

 

Сагата за Сверер е прозорец към амбициозния възход на крал Сверер, живял от 1152 до 1202 г. и управлявал Норвегия през втората половина на XII век. Текстът включва разкрития за ранната история на Норвегия, като описва периоди на политическа нестабилност и конфликти - с войни, причинени от спорове кой да наследи трона след крал Сигурд Мун, според проучването.

Сверер се включва в спора, когато твърди, че е син на Мун, който е убит от брат си през 1155 г., което предизвиква спора за наследството.

Докато много от скандинавските саги произлизат от устни предания и по-стари изгубени ръкописи, историята на Сверер изглежда е написана едновременно с описаните в нея събития - от човек, близък до краля. Текстът е богат на подробности, включително пълни имена, места, битки и военна стратегия, както и речите на Сверер.

В целия разказ мъжете на Сверер са наричани Birkebeiner, което означава „брезови крака“, предполагаемо поради използването на примитивна брезова кора за обувки и покривала за крака. В същото време противниците на Сверер, организирани от представители на Римокатолическата църква, са наричани Багери, което произлиза от нордическото „багал“, означаващо „епископска пръчка“, отбелязват авторите на изследването.

През 1197 г., когато крал Сверер прекарва зимата в Берген по западното крайбрежие на Норвегия, Багерите извършват изненадващо нападение на стотици километри оттам срещу замъка Сверресборг, който монархът построява през 1180 г. в днешния град Трондхайм. Според проучването армията на Баглер се промъкнала в крепостта през тайна врата, докато жителите вечеряли, и опожарила всичко вътре.

Уелман се появява на един ред в текста: „Взеха един мъртвец и го хвърлиха в кладенеца, след което го напълниха с камъни.“

Част от скелетните му останки са открити под големи камъни по време на разкопките на кладенеца през 1938 г. При нови разкопки през 2014 г. и 2016 г. по южната страна на кладенеца са открити още негови кости, включително части от лявата му ръка (лявата ръка липсва) и череп, които изследователите намират отделени от тялото.

Изследванията, проведени заедно с по-новите разкопки, сочат, че костите принадлежат на мъж на възраст 30-40 години към момента на смъртта. За учените е било трудно да определят каква част от травмите, регистрирани от костите му, са настъпили след смъртта, но според авторите на изследването нараняването с тъп предмет в задната лява част на черепа, както и две остри порязвания в черепа, вероятно са се случили преди смъртта му.

За последното проучване Мартин и колегите му искат да обединят историческия, археологическия и генетичния контекст за останките на Велман.

Изненадващ портрет на хвърления в кладенеца – Велман

Първоначалният анализ на радиовъглеродното датиране помогнал на изследователския екип да потвърди, че останките на мъжа са на около 900 години, което съвпада с хронологията в сагата за Сверер.

Екипът се е надявал да секвенира генома на мъжа от кладенеца от костите му, като се има предвид, че те изглеждат в добро състояние, но изненадващо ДНК е била слабо запазена в тях.

Вместо това водещият автор на изследването д-р Мартин Елегаард от Норвежкия университет за наука и технологии използвал проби от зъб за секвениране на генома, което позволило на екипа да открие, че мъжът вероятно е имал сини очи и руса или светлокафява коса.

Изследователите си сътрудничат с Агнар Хелгасон, за да сравнят генома на Велман с геномите на анонимни съвременни норвежци, съхранявани в референтни бази данни в исландската компания deCODE Genetics, където Хелгасон е ръководител на антропологията.

Резултатите показват, че Велман е бил тясно свързан с хората в Южна Норвегия.

Разгромената армия на крал Сверер произхождала от части на централна Норвегия, докато нападащите багери били от юг.

„Най-голямата изненада за всички нас беше, че Велман не произхожда от местното население, а че родословието му води началото си от определен регион в Южна Норвегия. Това навежда на мисълта, че обсаждащата армия е хвърлила в кладенеца един от своите мъртъвци“, казва Мартин.

Макар да е невъзможно да се разбере истинското намерение, когато са хвърлили тялото в кладенеца, в сагата за Сверер се казва, че нападателите са искали да направят замъка необитаем и незащитим за крал Сверер и хората му.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK