Крал Чарлз III официално встъпи в ролята си на държавен глава и глава на Английската и Шотландската църкви. Днес знамената в цялото кралство бяха вдигнати за 26 часа, за да се отбележи възкачването на новия монарх на трона. След това отново ще бъдат свалени за периода на национален траур.

Чарлз III беше провъзгласен за крал, глава на Британската общност и защитник на вярата. Кралят положи клетва в присъствието на сина си Уилям и съпругата си кралица-консорт Камила.

„Управлението на майка ми беше несравнимо по своята продължителност, всеотдайност и преданост. Дълбоко осъзнавам това голямо наследство, както и задълженията и тежките отговорности на Суверенитета, които сега паднаха върху мен“, обяви Чарлз III.

От балкона на двореца "Сейнт Джеймс", където се проведе церемонията, беше прочетена тържества прокламация.

Специално за събитието пред двореца пристигнаха хора от цялата страна. А топовни салюти оповестиха новината за провъзгласяването на новия крал.

След церемонията крал Чарлз се върна в Бъкингамския дворец, където също беше посрещнат от хиляди поданици. Британският парламент, начело с премиера Лиз Тръс, положиха клетва за вярност към новия монарх.