Приключи кулминацията на церемонията по официалното обявяване на Чарлз III за крал. На балкона на двореца „Сейнт Джеймс“ бе прочетена прокламация от специален служител.

"Ние, лордовете на нашата общност, както и депутатите от Камарата на общините, единогласно и сърдечно обявяваме, че принц Чарлз е крал на Обединеното кралство. Всички ние се вричаме във вярност на новия крал и се молим бог да благослови негово величество с дълголетие", прочете секретарят на съвета.

Събралите се съветници казаха: "Бог да пази краля".

Съветът, излъчван за първи път по телевизията, е вековна формалност за признаване на суверенитета на новия крал. Церемонията има единствено представителен характер, защото тронът се наследява автоматично при кралска смърт. Церемонията е с цел тържественото съобщаване на името на новия монарх.

73-годишният Чарлз официално положи клетва като нов крал, заявявайки, че е "дълбоко наясно" със "задълженията и тежката отговорност на суверенитета".

На заседанието на съвета присъстваха няколкостотин тайни съветници, включително настоящият министър-председател Лиз Тръс и всички нейни живи предшественици, съпругата на Чарлз - Камила, и неговият най-голям син и наследник Уилям.

В речта си крал Чарлз каза, че майка му "е пример за любов през целия живот и безкористна служба", на който той обеща да подражава.