Повече от десетилетие въпросите около статута на Камила, съпругата на крал Чарлз III, оставаха не напълно изяснени.

Връзката между двамата е от младините им и продължава въпреки, че Чарлз се жени за Даяна Спенсър, а Камила се омъжва за Андрю Паркър Боулс.

Приживе принцеса Даяна дори заявява, че заради аферата на Чарлз с Камила – „В тази връзка сме трима“. През 2005 година, когато Чарлз и Камила сключват брак, тя вече е разведена, което също поражда негативни настроения в обществото на Острова.

Титлата на Камила: Каква е разликата между кралица и кралица консорт?
Снимка: Reuters

Разликите в титлите

Съпругата на управляващия монарх обикновено е позната като кралица консорт. Основната разлика е, че кралицата е била пряк наследник на престола, като след стъпването си в управление упражнява власт. Елизабет II е била престолонаследник, а когато баща ѝ крал Джордж VI почина през 1952 година, тя бива провъзгласена за кралица.

Ето и как да различите кралица Елизабет II и кралица Елизабет, майка на Елизабет II и съпруга на крал Джордж VI - Елизабет II има римска цифра след името, което обозначава, че е вторият монарх с това име, а не консорт.

Въпреки, че титлата е получена заради брака, вероятно най-често обръщението към Камила ще бъде „кралица Камила”. Това се потвърждава и поканата за коронацията на крал Чарлз III, където пред Камила Паркър Боулс стои „кралица”.

Интересно е да се отбележи, че съпрузите на кралиците, които управляват, не получават титлата крал. Пример за това е принц Филип, съпруг на кралица Елизабет II.

В исторически план всички съпруги на кралете на Великобритания са носели титлата кралица консорт. включително многото съпруги на крал Хенри VIII.

В началото на годината кралица Елизабет II за първи път обяви волята си Камила да получи титлата „кралица консорт” - нещо, което дълги години стоеше под въпрос заради обичта на британците към покойната принцеса Даяна.

С един от първите си ходове като кралица консорт Камила сложи край на традицията с придворните дами. Вместо това ще бъде подпомогната от „придружители на кралицата“.