Повече от десетилетие въпросите около статута на Камила, съпругата на крал Чарлз III, оставаха не напълно изяснени.

Връзката между двамата е от младините им и продължава въпреки, че Чарлз се жени за Даяна Спенсър, а Камила се омъжва за Андрю Паркър Боулс.

Приживе принцеса Даяна дори заявява заради аферата на Чарлз с Камила – „В тази връзка сме трима“. През 2005 година, когато Чарлз и Камила сключват брак, тя вече е разведена, което също поражда негативни настроения в обществото на Острова.

Снимка: Reuters

Разликите в титлите

Съпругата на управляващия монарх обикновено е позната като кралица-консорт. Основната разлика е, че кралицата е била пряк наследник на престола, като след стъпването си в управление упражнява власт. Елизабет II е била престолонаследник, а когато баща ѝ крал Джордж VI почина през 1952 година, тя бива провъзгласена за кралица.

Въпреки, че титлата е получена заради брака, вероятно най-често обръщението към Камила ще бъде кралица Камила.

Интересно е да се отбележи, че съпрузите на кралиците, които управляват, не получават титлата крал. Пример за това е принц Филип, съпруг на кралица Елизабет II.

В исторически план всички съпруги на кралете на Великобритания са носели титлата кралица-консорт. Включително многото съпруги на крал Хенри VIII.

Ето и как да различите кралица Елизабет II и кралица Елизабет - майка на Елизабет II и съпруга на крал Джордж VI: Елизабет II има римска цифра след името, което обозначава, че е вторият монарх с това име, а не консорт.