Има много предимства да си крал, едно от тях е, че не се тревожиш за това къде ще живееш. Кралското семейство разполага с много замъци и дворци. Къде обаче ще живее крал Чарлз III предстои да се разбере. Някои от тях са наследени от кралицата-майка Елизабет Боуз-Лайън, докато други са закупени чрез неговите благотворителни тръстове.

„Кралското семейство да има множество резиденции, а в същото време Обединеното кралство е изправено пред криза на разходите за живот“, казва Анна Уайтлок, професор по история на монархията в Сити, Лондонски университет, цитирана от Би Би Си. 

Бъкингамският дворец

Огромната централна лондонска сграда със 775 стаи е един от най-известните символи на кралското семейство. Това е и Административният щаб на британската монархия от 1837 г. Всяка година в Бъкингамския дворец се посрещат средно около 50 000 гости на всякакви официални събития. Към този момент Бъкингамския дворец е в процес на обновяване. В миналото Чарлз често е споменавал варианта дворецът да се превърне в “офис”. 

Уиндзорският замък

Твърди се, че това е най-големият и най-старият обитаван замък в света. Уиндзор е бе дом на покойната Елизабет II през уикенда като той се е превърнал в нейна основна резиденция след началото на COVID пандемията, Колко време обаче ще прекара новият крал там, предстои да разберем. Принцът на Уелс Уилям и семейството му наскоро се преместиха в близката вила Аделаида и се очаква това да стане техен постоянен дом. 

Дворецът Холирудхаус

Дворецът в Единбург бе официалната резиденция на монарха в Шотландия. Подобно на Бъкингамския дворец и замъка Уиндзор, дворецът Холирудхаус също е собственост на короната. Кралица Елизабет II прекарваше по една седмица там всяка година като домакин на официални и държавни поводи. Подобно на нея дворецът бе посещаван и от Чарлз, когато беше принц на Уелс. Дворецът има 289 стаи, 17 от които са отворени за обществеността.

Замъкът Хилзбъро

Построен през 18-ти век, в този замък отсядат кралицата и херцогът на Единбург по време на посещението си в Северна Ирландия като част от турнето по случай Златния юбилей през 2002 г. Година по-късно Хилзбъро е посетен и американски президент Джордж Буш. Замъкът е популярна атракция за посетителите. 

Къщата Хайгроув

Къщата в Глостършир е един от любимите имоти на Чарлз. Смята се, че покойната му съпруга Даяна не е харесвала имота. Имотът обаче е собственост на херцогство Корнуол, което от своя страна се оглавява от принца на Уелс - така че ако Чарлз III пожелае да остане там за постоянно, то той ще бъде като наемател на сина си.

Къщата Сандрингам

За разлика от повечето други кралски резиденции, селската къща в Норфолк е частна собственост на монарха. Първоначално тя е била закупена от крал Едуард VII и предадена на неговите наследници. В този имот Елизабет II е живяла зимата. Често срещана гледка са коледните разходки на кралското семейство там. Чарлз поема управлението на имението през 2017 г. и го трансформира в напълно органичен имот.

Замъкът Балморал

Замъкът Балморал, където Елизабет II почина, също е частна собственост. Той е наследство на кралското семейство от кралица Виктория и принц Албърт. Голямата кула на замъка се извисява на 30,5 м над Роял Дисайд в североизточна Шотландия. Кралица Елизабет II редовно прекарваше летните месеци в имението. 

Къщата Кларънс

В непосредствена близост до двореца Сейнт Джеймс, къщата Кларънс е една от най-малко привлекателните имоти за кралското семейство. Въпреки това Чарлз намира чар в имота и това е неговата официална резиденция в Лондон от 2003 до 2022 г. 

Къщата Дъмфрис

Къщата Дъмфрис е от селски тип и се намира в Шотландия. Тя обаче не е официална резиденция на кралското семейство. Въпреки това Чарлз полага всички усилия, за да възстанови автентичния вид на сградата. Чарлз отсяда там наскоро, когато му е съобщено, че майка му е тежко болна и се намира в Балморал. 

Замъкът на Мей

Той е разположен в Кейтнес на северното крайбрежие на Шотландия. Имотът, известен преди като замъкът Барогил, е закупен от кралицата-майка през 1966 г. Сега тя се стопанисва от ръководството на Фондацията на принца, чийто президент е Чарлз. Той и кралицата-консорт Камила обикновено остават там в края на юли и началото на август.

Къщата Тамариск

Вилата се намира на островите Сили в Корнуол. Смята се, че това място е било предназначено за постоянен дом на Чарлз и Даяна. Към този момент къщата се дава под наем като ваканционна вила.