Разделеният град Мосул. В западната му част се водят боевете между „Ислямска държава” и иракската армия с подкрепата на антитерористичната коалиция и местни милиции, а в източната, която бе освободена преди около 3 месеца, хората викат на помощ спасители.

Но не заради себе си, а заради последните две оцелели животни в зоопарка – лъва Симба и мечката Лулу.

Спасителен екип на международната организация „Четири лапи” пристига в столицата на автономната иракска област Кюрдистан – Ербил, за да започне опасната си мисия по спасяването на лъва и мечката от зоопарка в Мосул.

С въоръжена охрана и бронирани автомобили поемат по 80 километровия път, който ги дели от целта. Преди да се стигне до там се преминава през няколко пропускателни пункта – първо на воините пешмерги, а после и на иракската армия.

Първата спирка в Мосул е за да се търси съдействие от военните, които реално управялват града.

Гловнокомандващ на мисията на „Четири лапи” е д-р Амир Халил – директор „Развитие на проекти”. Той е двигателят на цялата операция, в която участват хора от Румъния, България, Австрия и Южна Африка. Екипът е приет от командира на сухопътните сили на иракската армия.

Снимка: Иван Филчев

„Джихадистите контролираха целия Мосул и всички жизнено необходими пътища, контролираше живота на хората тук. Освободихме източната част, продължават бойните действия на десния бряг на река Тигър”, обяснява ген.-лейтенант Риад Джелал Тауфик.

Докато текат преговорите на фона на тътена от войната, румънският ветеринарен лекар Овидио Рошу подготвя упойките за лъва и мечката.

„Искаме да сме колкото се може по-бързи, да не губим време в зареждане на упойките и да действаме. Сега сме в сигурна зона и имаме време да подготвим внимателно нещата да ги обмислим”, обяснява той.

Снимка: Иван Филчев

След дълъг разговор и опит на генерала да пренасочи животните към Багдад се постига споразумение. „След потвърждение от министерството на околната среда, че трябва да отидем до Ербил, генералът реши да прати военен екип да ни придружи до зоопарка”, обяснява Амир.

Увеселителният парк в Източен Мосул реално е работил едва няколко месеца, защото прези юни 2014 г. на няколко километра от джамията Ал Нури бе провъзгласен халифатът на така наречената „Ислямска държава”.

Терорът над местното население продължи до началото на тази година, когато иракската армия започна да отвоюва източната част на града. В освободената територия следите от битките са навсякъде.

Снимка: Иван Филчев

Спасителният отряд стига бързо до зоопарка, където вече ги чакат доброволците, които са ги повикали.

Хакан е бил доброволец, но сега работи за „Четири лапи”. Разказва, че събирал храна за животните от други хора или им е купувал. „Те са просто живи същества, които си нямат никого, няма кой да им помогне. Собственикът не е тук, те бяха абсолютно безпомощни. Затворени в клетките си, без храна, без да имат възможност да излязат и да си намерят храна сами”, разказва той.

Казва, че би искал и той да напусне Мосул, но не може заради голямото си семейство, което не иска да изостави. „Семейството ми е 5-членно, но всички разчитат на мен, така че не мога просто да оставя всичко зад гърба си и да започна нов живот. Много е трудно”, споделя той.

Само за час екипът на „Четири лапи” успява да упои животните, да ги прегледа и натовари в транспортните клетки. Появява се първият проблем – приятел на един от собствениците започва кавга, че това, което се случва е кражба.

С подкрепата на представител на икарската армия все пак животните тръгват към Ербил. Събуждат се по пътя, в чудесно състояние са, но не стигат далеч. Военните от първия контролен пункт спират кордона и връщат животните в Мосул. Оказва се, че друг генерал не бил съгласен лъвът и мечката да напуснат областта.

След много преговори и в компанията на собственик на увеселителния парк операцията започва отново след ден. Този път нещата са допълнително усложнени от засилването на ударите в западната част на града. Екипът на „Четири лапи” е с по-малко охрана и отключения парк бързо се пълни с хора.

Снимка: Иван Филчев

И втората акция протича светкавично бързо, защото спасителите трябва да напуснат размирния град преди мръкване.

Мечката Лулу и лъвът Симба потеглят на път с надежда за нов живот. Около зоопарка остават децата от квартала на фона на пушъците от падналите бомби в западен Мосул и звука на престрелките. Над размирния град пада поредната нощ.

Пътят на последните оцелели животни от зоопарка не продължава дълго. Екипът на „Четири лапи” отново е спрян на границата.

Независимо от края на тази мисия работата за екипа на „Четири лапи” няма да приключи.

„Страхувам се, но вярвам в Бог, вярвам също в доброто, вярвам и в това, че ако спасиш дори и едно живо същество със сигурност има смисъл... Единственото гарантирано нещо е, че когато правиш добро то ти се връща. Толкова е простичко да проявяваш човечност. Смятам, че е важно добрият човек да е добър към всичко. Не можеш да кажеш аз съм добър само към хората. Добрият човек трябва да е добър към животните, към хората. Добротата не може да бъде разграничавана. Добротата е доброта”, казва Амир.

Девет дни след началото на операцията, лъвът Симба и мечката Лулу най-накрая са изведени от размирния Мосул.