Редица световни лидери отидоха лично в Киев, за да потвърдят, че подкрепата за Украйна остава в сила и задълго.

Кореспондентът на bTV за европейските институции Десислава Минчева е единственият български журналист, който проследи срещите по повод втората годишнина след руската инвазия от близо.

А посланието е ясно - председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, ротационният председател на Съюза и белгийски премиер Александър де Кроо, председателят на Г-7 в момента и премиер на Италия Джорда Мелани и техният партньор отвъд океана и канадски премиер Джъстин Трюдо влязоха в Украйна заедно с влак, в който пътуваха цяла нощ.

Няма умора в подкрепата за Украйна е тяхното послание и допълниха, че ще останат зад Киев толкова дълго, колкото е необходимо. „Ние сме 730 дни по-близо до победата“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Делегацията и Зеленски посетиха летището Гостомел, мястото на първата голяма битка от войната. „Преди две години тук срещнахме вражески огън. Сега посрещаме нашите приятели“, посочи той.

Снимка: Reuters

„Можеш да изгориш равнината, но не можеш да разрушиш мечтата ни. Мечтата, с която всеки от нас заспива и се събужда вече 730 дни. Никой от нас няма да позволи нашата Украйна да свърши. До Украйна винаги ще стои думата „независима““, подчерта украинският президент.

Снимка: Reuters

„Повече от всякога стоим твърдо до Украйна. Финансово, икономически, военно, морално. Докато страната най-накрая стане свободна“, написа Фон дер Лайен, която пристигна с нощен влак от съседна Полша, в социалната медийна платформа Х.

Снимка: Reuters

Лидерите посетиха летище Гостомел, място на свирепа битка в началото на инвазията, докато Русия се опитваше да изпрати парашутисти, за да превземе столицата Киев на няколко километра.

Снимка: Reuters

„Днес сме тук, за да благодарим на тези мъже и жени, които на 24 февруари преди две години не избягаха, а вместо това се биеха“, каза Джорджа Мелони. „Това място е символ на провалите на Москва и символ на украинската гордост“, допълни тя.

Снимка: Reuters

„Всеки нормален човек иска войната да свърши, но нито един от нас няма да позволи Украйна да приключи“, обяви Володимир Зеленски.

Италия и Канада подписаха споразумения за сигурност с Украйна.

След изненадата отпреди дни, че Брюксел ще предложи преговорна рамка на Украйна след европейските избори през юни, днес изглежда се прави крачка назад и вече се говори за средата на март.