На 24 февруари 2024 г. се навършват две години от инвазията на Русия в Украйна. Какъв е животът днес в Украйна след две години война, от каква помощ имат нужда украинците в момента – специално интервю за bTV на посланик Олеся Илашчук.

Олеся Илашчук е родена през 1976 г. в гр. Чернивци, Украйна. Завършва Чернивецкия национален университет. Има диплома с отличие по политология и международни отношения. Завършва и психология. Работила е като директор по международно развитие и връзки с обществеността, била е и антикризисен мениджър и генерален директор в украински компании. Участвала е в международни неправителствени проекти и програми. На 23 декември 2022 г. със заповед на Президента на Украйна Володимир Зеленски Олеся Илашчук е назначена за Посланик на Украйна в България. 

– От една година сте в България. Каква оценка бихте направили на отношенията между двете държави за този период?

– Нашата оценка е, че украинско-българският политически диалог през изминалата година се развиваше много динамично и активно. Осъществиха се повече от 60 политически контакта на различно ниво. Миналата година през юли се състоя посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България, проведоха се много срещи между ръководствата на двете държави в рамките на важни международни събития. С формирането на новото Народно събрание на България и новото правителство на България съществено се усили приносът на вашата страна в международната коалиция за подкрепа на Украйна. България участва във всички политически инициативи за подкрепа на Украйна и украинския народ, активно допринася за укрепването на отбранителната способност на нашата страна в рамките на ЕС и НАТО. Украйна и украинският народ изключително високо оценяват политическата, военно-техническата, хуманитарната и човешката помощ от България. Искрено сме благодарни за всички видове помощ и подкрепа.

– Изминаха две години от началото на войната, ситуацията на фронта изглежда патова. Какви са шансовете на Украйна да отблъсне руските военни сили и в какви срокове?

– Ситуацията на фронта не е патова. В действителност е много сложна. И както всяка сложна задача, изисква специален подход и специални, проактивни решения. Учудване предизвикват оценките на някои коментатори, че ситуацията на фронта имала слаба динамика. В Украйна текат активни бойни действия по фронтова линия, която е по-дълга от цялата сухопътна граница на България. Повече от хиляда километра. И всеки ден украинските военни отбиват стотици атаки, всеки ден русия обстрелва с мощна артилерия, почти всеки ден се извършват въздушни атаки с ракети и дронове, които носят смърт и разруха по цялата територия на Украйна. Според формулата на мира на президента Володимир Зеленски Украйна работи за деокупирането на украинската територия и за възобновяването на трайния мир в Европа. И Украйна е искрено благодарна на България за присъединяването ѝ към 4 от точките на Формулата на мира. Именно на украинската формула на мира, която подкрепят вече повече от 80 страни в света като единствен път за връщане към международния правов ред.

– Кои територии в Украйна в момента са под руска окупация?

– Към момента Украйна не контролира около 20% от територията си. Важно е да се подчертае, че през 2022 г. Украйна освободи 50% от окупираните територии от руските завоеватели. Тези 20% територии са зона на правов произвол и на многобройни престъпления против украинското население. Това включва и изтезания, и жестоки убийства, и принудителна депортация на цивилни и деца. По предварителни данни, от руските власти са били незаконно откарани в русия близо 200 хиляди украински деца, които Украйна се опитва да идентифицира. Броят на официално потвърдените случаи на депортиране на украински деца е около 20 хиляди. Ако всеки ден връщаме от русия в Украйна по едно дете, ще ни трябват 55 години. А ако са 200 хиляди, тогава? Това е кражба на генофонд. Това е геноцид в чистия му вид. Затова максимално бързата деокупация на територията на Украйна е наш приоритет. Украйна живееше и процъфтяваше в мир и разбирателство, докато 2014 година русия не анексира Крим и не инициира въоръженото завземане на Донецка и Луганска област. Гражданите на Украйна на окупираните територии мечтаят и правят планове за завръщането на мирния живот и завръщането в състава на Украйна.

– Какъв е животът днес в Украйна след две години война?

– Почти невъзможно е да се опише с думи атмосферата на живота на хората в условията на съвременната технологична война. Невъзможно е да се опишат емоционалното и физическото състояние на нашите хора. За да го разберете, трябва да посетите Украйна поне за няколко дена. Колкото и да е трудно на всички, всеки украинец разбира, че единственият вариант за приключване на войната и на руския терор трябва да бъде победата на Украйна. Друг вариант за украинците няма, защото това би означавало смърт и унищожение. Нашата борба за своята независимост и своята държава продължава вече повече от 300 години. Украинците не вярват нито в хибридни мирни преговори, нито в компромиси с руснаците. Русия наруши и продължава да нарушава всички норми на международното право. Тя се превърна в държава терорист и стана основна заплаха за цивилизован свят.

– България категорично осъжда пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и се ангажира със стратегическа помощ. Достатъчна ли е помощта, която страната ни оказва на Украйна в момента?

– Украйна е благодарна и на Народното събрание на България, и на правителството на България за приетите решения за предоставяне на военно-техническа, военна и отбранителна помощ. Това много ни помага в противостоянието срещу руските нашественици, в отвоюването на буквално всеки сантиметър украинска земя. За защита на живота на нашите граждани, които живеят в условията на систематични ракетни обстрели. Когато казваме, че военната помощ за Украйна е инвестиция в защитата на човешкия живот, това не е метафора. Всеки вид въоръжение или техника означава повече спасени хора.

– Как се промени начинът, по който светът говори за Украйна след началото на новата война в Близкия изток? Има ли отражение това върху разширяването на Европейския съюз и НАТО?

– Естествено ситуацията в Близкия Изток допълнително усложнява и без това сложната международна обстановка. Действително, разширяването на конфликтите, войните, хаоса, всичко това е от полза за държавите-агресори, особено за русия, която е лидер в създаването на хибридни и открити конфликти. Това създава нови предизвикателства и нови задачи пред международната общност. Същевременно това не промени подкрепата за Украйна, която ние усещаме. Украйна е много благодарна на страните от ЕС, включително на България, за решението за започване на преговори относно членството на Украйна в ЕС. Това е историческа крачка към възстановяване на историческата справедливост и завръщането на Украйна в европейското семейство. Възлагаме значителни надежди и на предстоящата юбилейна среща а върха на НАТО. Много се говори за това, че Украйна защитава Европа. Много е важно да не свикнем с този наратив като с даденост. Украинците – жени, мъже и деца – всекидневно загиват от руското варварство. Загиват, защитавайки своя дом и своята Украйна. Без Украйна Европа би останала сама срещу руския тероризъм.