Броени дни остават до брекзит. 140 хиляди българи вече са получили статут на уседналост на Острова. А у нас хиляди британци остават в "заварено положение". 

Джеймс и съпругата му Тина напускат Англия преди 12 години. А от 3 месеца са жители на габровското село Добромирка. Избрали България, за да забавят темпото, разчитайки на частните си пенсии.

"Цената на живота е ниска, много симпатична страна. Ние харесваме дърветата, реките. Мисля, че е достатъчно тихо, а това също е нещо, което търсим", казва Джеймс.

Далеч от родината, семейството не спира да се вълнува около събитията на Острова. Пред какво ще ги изправи брекзит засега само гадаят. „Аз мисля, че никой още не знае, защото това се случва за първи път“, отбелязва Джеймс. 

До края на годината промени не се очакват и за българите на Острова.

В навечерието на брекзит България и Великобритания отбелязаха с изложба 140 години дипломатически отношения. 

Отношенията между двете държави няма да се променят след брекзит, увериха първите дипломати на България и на Великобритания. Те откриха изложба в една от емблематичните исторически резиденции на британското кралско семейство.

Пред bTV посланик Ема Хопкинс заяви, че като съюзници в НАТО двете страни продължават да споделят общи ценности.

„До края на 2020 г. всичко ще бъде както до сега. След това, през януари 2021 г. Великобритания ще въведе нова имиграционна система. Всеки, който иска да живее и работи в Обединеното кралство след тази дата ще трябва да се съобрази с новите правила.

Няма да са необходими визи за хора, които искат да посетят Великобритания за кратък период до три месеца – за ваканция или бизнес пътуване“, обясни Ема Хопкинс.

Джеймс и Тина засега са решили да останат в България. Това, което ги успокоява е, че все пак веднъж в годината ще се връщат и в родината си