Последна формална стъпка преди настъпването на брекзит утре вечер.  Днес споразумението за развода между Лондон и Брюксел получи и одобрението на Съвета на Европейския съюз.

Разделени - така описват себе си жителите на британския Бостън, наричан столицата на брекзит. Най-голямата мигрантска общност във Великобритания съжителства с най-големия процент местни жители, искащи евроразвода.

Снимка: bTV

Лечими ли са различията - за брекзит като упойка разказва един индиец, учил в България, женен за българка, но отишъл там, като признат лекар-специалист в местната болница.

Д-р Джаянт Сампат е от Южна Индия. Завършва медицина в Плевен с първата вълна чуждестранни студенти в града. Живее и работи 20 години в България.

Д-р Сампат е женен за студентската си любов Диляна, също лекар. Имат две дъщери, а преди 6 години семейството се мести във Великобритания.   

„Аз съм човек на света. Подкрепям брекзита. За мен е по-добре веднъж завинаги да излязат и оттам нататък да преценят какво ще правят“, казва д-р Джаянт Сампат - консултант анестезиолог.

Снимка: bTV

С брекзит българските паспорти се оказват един от най-големите активи на семейството.

Снимка: bTV

„Засега имаме два комплекта паспорти - български и индийски. Надяваме се скоро да имаме и английски паспорт. Ние винаги ще си бъдем най-важното - граждани на България, след това на ЕС и чак след това на Англия“, коментира д-р Диляна Павлова - лекар анестезиолог.

„Брекзит като упойка. Зависи упойка за какво. Защото някой път даваме упойки за неща като експлантации, за вземане на органи и пациентът никога не се събужда. Силно се надявам, че няма да бъде такава упойка“, казва д-р Сампат.

Като консултант анестезиолог Джаянт може да работи в почти всяка европейска болница. Но засега няма планове да напуска британския Бостън.

Утре някои от местните жители ще празнуват, но без специална организация. Най-големи се очаква да са тържествата в Лондон. В същото време там са планирани и протести, шествия и бдения срещу евроразвода.