Споразумението за развода между Лондон и Брюксел получи и одобрението на Съвета на Европейския съюз. Последна формална стъпка преди настъпването на брекзит предстои утре вечер.

В сградата на Европейската комисия вече няма да има британски комисар. А в сградата на Съвета на Европейски съюз британски премиер вече няма да участва в срещите на евролидерите.

Реакциите ден преди брекзит показват какво можем да очакваме през следващите 11 месеца на преговори за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

Споразумението за брекзит влезе в сила, след като днес и Съветът на Европейския съюз го одобри. Така приключва процедурата по оттеглянето на Великобритания и започва т.нар. "преходен период".

„Разбира се, остава празнина. И други държави членки или коалиции от държави членки ще трябва да запълнят тази празнина. Така че ще има нова динамика в Съюза, но смятам, че ще отнеме известно време, преди да се възстановим напълно“, заяви зам.-председателят на ЕК - Маргрете Вестагер.

Преговорите за бъдещите отношения с Лондон са една от ключовите теми, която обсъждат председателите на трите европейски институции – Парламент, Съвет и Комисия. Те се събират край Париж в дома на един от бащите основатели на Европейския съюз – Жан Моне.

Утре на различни места в Брюксел  вече ще се събират много хора. Едните – за да празнуват брекзит, а другите – за да си повтарят, че може би отново Брюксел и Лондон ще поискат да са заедно.