В британския град Бостън, наричан „столицата на брекзит“, един ден преди развода на местните не им се говори нито за мигрантите, с които делят града си, нито за самия брекзит. За тях въпросът е приключен. А малкото хора, които се съгласиха да говорят пред bTV твърдят, че това ще е само една дата, но неяснотата какво ще се случи след нея, ще продължи.

Снимка: btvnovinite.bg

Пресечна точка на местна и източноевропейска бъбривост - така изглежда центърът на причудливия селскостопански град Бостън. До главния площад е българският магазин, в който се продава всичко - от захар през сухи супи до шампоани и мартеници.

Милена и Петър са от Сливен. Дошли са в Бостън преди две години.

Снимка: btvnovinite.bg

„Правим пици, аз съм към агенция. Съпругът ми е към фабриката на контракт. Чух, че има много пари, затова съм тук. В крайна сметка бях доволна, направих си някакви парички“, разказва Милена.

„Общо взето добри са парите, но студ, хората не са добродушни. Друго си е в България. Чужбина не е за всеки един, повярвайте ми“, споделя Петър.

Снимка: btvnovinite.bg

Един на всеки шестима жители в Бостън е чужденец. За 10 години от 2004 до 2014 г. е отчетен небивал ръст на работниците емигранти, което прави ръст от 460%. Това е причината над три четвърти от местните жители да гласуват за брекзит, което е било най-високият резултат в полза на евроразвода.

Снимка: btvnovinite.bg

Кореняци и емигранти работят, пазаруват, посещават банката, дрогерията, кръчмата и съжителстват на пръв поглед без инциденти.

„Гласувах за брекзит, за да си върнем контрола над нашите закони в нашата страна. Продавам карти таро, но не знам какво казват за брекзит. Смятам, че ще е нещо хубаво“, казва търговецът Алън.

„Не гласувах „за", не го подкрепям, смятам, че трябва да сме част от Европейския съюз. Родителите ми са имигранти от Германия, затова нямам проблем с това“, казва пък друг местен търговец Кърт.   

Източна Европа е събрана в една улица - улица „Запад", дълъг и прав път към жп гарата. От двете му страни са наредени екзотични за местната култура магазини. Заради неяснотата около брекзит много бизнеси са били принудени да затворят. И местните са категорични, че малкото градче усеща промяната много преди брекзит да се е случил.

Няма специална организация за тържества или демонстрации в Бостън в деня на брекзит. Най-големите събития се очакват в Лондон - ще има празнуващи, но и протести, шествия и бдения срещу евроразвода.