До брекзит остава един ден. Снощи европейският парламент даде зелена светлина на споразумението за напускане на Великобритания от Европейското семейство.

Евродепутатите одобриха сделката с внушително мнозинство: 621 гласа "за", 49 "против" и 13 въздържали се. Така Обединеното кралство ще е първата държава, която напуска Европейския съюз.

Това официално ще се случи в полунощ на 31 януари срещу 1 февруари, брюкселско време.

Преразпределение на британското наследство в Европарламента

Заради брекзит британските депутати напускат Европейския парламент. От 751 депутати 73-ма са представители на Великобритания.

След като те напуснат институциите в Страсбург и Брюксел, обаче креслата им няма да останат празни. 27 вече са преразпределени между държавите, които досега не са били достатъчно добре представени. Сред тях не попада България. Допълнителни депутати още от следващия месец ще имат държави като Франция, Испания и Италия.

46 места ще останат в резерв за бъдещи разширения на съюза. Както знаете, в него се очакват да бъдат приети страни от Западните Балкани, между които Сърбия, Северна Македония, Косово, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Този петък в полунощ знамената на Великобритания в Европейският парламент ще бъдат свалени, а едно от тях ще бъде предадено на Музея на европейската история.

Емоционално сбогуване и неясно бъдеще

Снимка: btvnovinite.bg

На емоционална церемония този четвъртък британските евродепутатите се сбогуваха със своите колеги от другите европейски страни. Докато привържениците на брекзит ликуваха, то противниците бяха тъжни и твърдяха, че това не е „сбогом“, а „довиждане“.

За да се одобри брекзит, предстои обаче само една финална процедура: Остава да се постави финалния подпис в Съвета на Европейския съюз.

Това обаче няма да постави край на сагата брекзит, тъй като предстои през следващите 11 месеца Лондон и Брюксел да договорят бъдещите отношения между Обединеното кралство и Евросъюза.

Според главния преговарящ на ЕС Мишел Барние 11 месеца са прекалено кратко време и са необходими близо 2 години, управляващите в Лондон обаче са непреклонни.

Преговорният екип на ЕС вече е увеличен от 36 на 60 души. Дали обаче те ще успеят да се вместят в този кратък срок, предстои да разберем.

Без особени емоции в английската "столица на брекзит"

В британския град Бостън, наричан „столицата на брекзит“, един ден преди развода на местните не им се говори нито за мигрантите, с които делят града си, нито за самия брекзит. За тях въпросът е приключен. А малкото хора, които се съгласиха да говорят пред bTV твърдят, че това ще е само една дата, но неяснотата какво ще се случи след нея, ще продължи.

Пресечна точка на местна и източноевропейска бъбривост - така изглежда центърът на причудливия селскостопански град Бостън. До главния площад е българският магазин, в който се продава всичко - от захар през сухи супи до шампоани и мартеници.

Милена и Петър са от Сливен. Дошли са в Бостън преди две години.

„Правим пици, аз съм към агенция. Съпругът ми е към фабриката на контракт. Чух, че има много пари, затова съм тук. В крайна сметка бях доволна, направих си някакви парички“, разказва Милена.

„Общо взето добри са парите, но студ, хората не са добродушни. Друго си е в България. Чужбина не е за всеки един, повярвайте ми“, споделя Петър.

Снимка: btvnovinite.bg

Един на всеки шестима жители в Бостън е чужденец. За 10 години от 2004 до 2014 г. е отчетен небивал ръст на работниците емигранти, което прави ръст от 460%. Това е причината над три четвърти от местните жители да гласуват за брекзит, което е било най-високият резултат в полза на евроразвода.

Кореняци и емигранти работят, пазаруват, посещават банката, дрогерията, кръчмата и съжителстват на пръв поглед без инциденти.

„Гласувах за брекзит, за да си върнем контрола над нашите закони в нашата страна. Продавам карти таро, но не знам какво казват за брекзит. Смятам, че ще е нещо хубаво“, казва търговецът Алън.

„Не гласувах „за", не го подкрепям, смятам, че трябва да сме част от Европейския съюз. Родителите ми са имигранти от Германия, затова нямам проблем с това“, казва пък друг местен търговец Кърт.   

Източна Европа е събрана в една улица - улица „Запад", дълъг и прав път към жп гарата. От двете му страни са наредени екзотични за местната култура магазини. Заради неяснотата около брекзит много бизнеси са били принудени да затворят. И местните са категорични, че малкото градче усеща промяната много преди брекзит да се е случил.

Няма специална организация за тържества или демонстрации в Бостън в деня на брекзит. Най-големите събития се очакват в Лондон - ще има празнуващи, но и протести, шествия и бдения срещу евроразвода.