Пикаещото момченце, или Манекен Пис, беше облечено днес като Джон Бул - измислен персонаж - символ на Великобритания.

За пръв път Манекен Пис влезе в дрехите на Джон Бул на 24 април 1972 г., когато Великобритания се присъедини към Европейската общност.

Снимка: EPA

Сега, 48 години по-късно, Брюксел и нейният символ отдават почит на напускащия Съюза остров. Брекзит трябва да стане факт на 31 януари 2019 г. след почти три години на сложни преговори и съмнения относно целесъобразността му.

Манекен Пис е най-известният символ на белгийската столица. Той често сменя своите костюми, за да се почетат важни дати и събития.

Снимка: EPA

На Европейския съюз ще му липсват британците с тяхното чувство за хумор и лингвистичните им умения, заяви по-рано през деня заместник-председателката на Европейската комисия и еврокомисар за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Ден преди излизането на Великобритания от Европейския съюз датската еврокомисарка, която е една от най-активните фигури в Европейската комисия, заяви: "Ще ми липсват, защото дойдоха с британската култура и лингвистичните си умения, каквито не всички притежаваме".

Европейският съюз с неговите 24 официални езика е истинска Вавилонска кула, а преводаческите му служби са колосални. Брекзитът обаче поставя въпроса за господстващата роля на английския език след оттеглянето на най-големия контингент, на който той е майчин език.

По-рано през деня Европейският съвет прие "на подпис" споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Така приключва процедурата по оттеглянето на Великобритания и започва преходният период, в който двете страни трябва да се договорят за бъдещите си отношения.