Ще наложим замразяване на активи на над 100 нови юридически и физически лица. Освен това ще забраним полетите на „Аерофлот“ от Обединеното кралство, ще бъде наложена забрана на износа на всички стоки с двойна употреба в Русия и ще има разследване на олигарсите на територията на Великобритания, и блокиране на активите им. Това каза британският премиер Борис Джонсън. 

Преди да обяви пакета от мерки, той каза, че Путин ще бъде осъден в очите на света и историята, и никога няма да може да изчисти кръвта на Украйна от ръцете си. И въпреки че Обединеното кралство и нашите съюзници опитаха всички възможности за дипломация до последния час, сега го виждаме такъв, какъвто е - окървавен агресор, който вярва в имперското завоевание, заяви Борис Джонсън.

Той отново подчерта, че съюзниците имат ясна мисия: дипломатично, политически, икономически – и в крайна сметка, военно решение, за да може това отвратително и варварско начинание на Владимир Путин да завърши с провал. 

Съвместно със Съединените щати налагаме пълно замразяване на активите на VTB. В по-широк план тези правомощия ще ни позволят напълно да изключим руските банки от финансовата система на Обединеното кралство, която, разбира се, е най-голямата в Европа, спира им достъпът до стерлинги и клирингови плащания през Обединеното кралство, допълни Джонсън.

По думите му има голям интерес към потенциала за отстраняване на Русия от SWIFT - но това е решение само при единство на всички страни.

В резултат на действията до момента за ден руските акции се понижиха с цели 45 процента, изтривайки 250 милиарда долара от стойността им, което е най-големият спад за един ден в историята. Сбербанк – най-големият кредитор в Русия – се понижи с цели 45 процента. „Газпром“ намаля с цели 39 процента, докато рублата се срина до рекордно ниски нива спрямо долара.

Ще продължим с безжалостната мисия да изтласкваме Русия от световната икономика парче по парче, ден след ден и седмица след седмица, заяви Джонсън.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!