Малко преди 5 ч. призори българско време Владимир Путин направи обръщение по руската теливизия, с което даде начало на инвазията. Минути след това взривове разтърсиха Киев и много други области. На практика Русия нахлу от своята граница в Източна Украйна, от анексирания Крим и от Беларус.

Над някои селища в Украйна има боеве с обстрел и се чуват експлозии.

Украйна обяви, че е свалила най-малко пет руски самолета.

Преди няколко дни хиляди напуснаха Донбас, Луганск и Донецк към Русия. А в първите часове на атаката започна преселение към Полша и Словакия.

Възможен е бежански поток и към Румъния, Унгария и Молдова. 

Кметът на Киев Виталий Кличко обяви, че от днес в украинската столица е въведен комендантски час от 22,00 до 7,00 ч. Междувременно стана ясно, че руските сили са превзели военно летище, разположено на около 40 километра от Киев.

Сирени за опасност и обстрел - така се събудиха жителите на Киев. Много от жителите на града потърсиха убежище в метрото. 

„На първо време ще спасявам семейството си. После все още не съм решил. Но първо трябва да стигна до вкъщи. Къде да се евакуирам? Аз живея тук, не съм депутат, за да мога да отида другаде“, казва Саша.

„Беше много страшно, моите приятели се опитват да избягат от Киев с кола. Но на левия бряг на Днепър всичко е блокирано, видях големи опашки пред магазините и вече няма хляб, успях да купя само 2“, казва и Олена.

Основните изходни пътища бяха блокирани от колони автомобили, които започнаха да напускат града. Хора с куфари се отправиха и към летището.

Български треньор в Украйна също е сред тези, които се опитват да се евакуират. „Нашата цел е сега да се придвижим до Александрия, оттам да се присъединим към нашите колеги. И оттам вече не знаем накъде, не е ясно дали към полската, или към молдовска, или румънска граница“, казва той.

На една от улиците в Киев се взривява снаряд. Ситуацията в столицата на самопровъзгласилата се за република Донецк също е критична. Дария живее в центъра и казва, че има дефицит на вода и на лекарства. Чуват се взривове и изстрели.

„Въоръжените сили на Украйна водят тежки сражения, за да отблъснат атаките в Донбас и други райони - на изток, на север и на юг. Противникът понася тежки загуби и ще продължава да понася още тежки загуби. Вече раздаваме оръжие и ще даваме на всеки, който има желание и възможност да защитава нашата независимост. Бъдещето на Украйна зависи от всеки един гражданин“, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Кадри от видеонаблюдение по границите показват чужди танкове и военни колони, които навлезли в Украйна от няколко места - Беларус на север и от Крим на юг.

Първите поразени цели са военни обекти. 

А първата цивилна жертва е дете. Момчето загива при обстрел на жилищен блок в Харков. Има и други ранени цивилни граждани.

В града се извиха дълги опашки от местни жители, желаещи да дарят кръв.

Под обстрел бе и черноморския град Мариупол, където се образуваха и опашки пред банкоматите.