Финансовите пазари днес са разтресени от новината за военната инвази на Русия в Украйна. Следствие на това петролът сорт Брент за първи път от 2014 г. премина психологическата бариера от 100 долара за барел достигайки 103,32 долара за барел. Американският лек суров петрол скочи с повече от 5 долара и удари 97 долара за барел.

От своя страна цената на природния газ на европейските пазари се повиши рязко. След като вчера синьото гориво затвори при котировки от 88,89 евро за мегаватчас днес суровината отчете ръст от близо 34% до 119 евро за мегават час.

Междувременно говорителят на Газпром Сергей Куприянов заяви, че преносът на руски природен газ през Украйна продължава.

Златото, като убежище за инвеститорите в случай на война, поскъпна с 3% до 1960 долара на международния пазар. Стойности, които не са достигани в последните 2 години.

Руската рубла понижи стойността си спрямо долара с 10% като 89,59 рубли купуваха един американски долар. Борсата в Москва обяви, че е прекратила търговията на всички свои платформи до второ нареждане.

Руската централна банка спря търговията с валута и ще се намеси, за да осигури ликвидност на банковия сектор в Руската федерация. Русия притежава резерв от злато и чуждестранна валута от около 686 млрд. долара.

Борсите в Азия се понижиха също. Тази в Хонконг с 3,2%. Корейският индекс Kospi падна с 2,7%, а японският Nikkei 225 с 2,4%. На Уолстрийт борсовият индекс Дау Джонс се понижи с повече от 2,4%.

Цената на биткойна се понижи с 8% и падна под 35 000 долара.