Новият вариант на коронавируса, открит във Великобритания, е по-смъртоносен от стария, заяви в телевизионно обръщение към нацията британският премиер Борис Джонсън.

Според Би Би Си информацията е още предварителна и идва от медицинските специалисти, консултиращи британското правителство в борбата с пандемията. По данните им новата мутация на COVID-19 е не само по-заразна, но и с 30% по-смъртоносна.

"Освен че има доказателства, че се разпространява по-бързо, изглежда има доказателство, че той е и по-смъртоносен", заяви Джонсън.

Доказателството идва от математически модел, анализиращ данните за смъртните случаи от коронавирус.

Все пак главният научен съветник на правителството сър Патрик Валанс отбелязва, че "все още има много неизвестни около тези числа и ние трябва да свършим много работа, за да ги прецизираме, но очевидно има причина за тревога както в повишаването на смъртността, така и в по-лесното му разпространение".

"Данните сочат, че съществува повишен риск за тези, които са се заразили с новия щам, в сравнение със стария вирус", каза Валанс на брифинг.

Здравната система на Острова е пред пълен срив. Мобилизирани са шофьори доброволци, а два автобуса бяха спешно преоборудвани за подпомагане недостигащите линейки в британската столица. Смъртните случаи за последния ден за 1401, с което общият брой от началото на пандемията стигна до 96 хиляди.

"При мъже, които са малко над 60-годишна възраст, средният риск е от 1000 заразени, около 10, за съжаление, да починат от вируса. При новия щам, от 1000 заразени, около 13-14 вероятно ще умрат", добави Валанс.

Специалистите смятат, че причината за този парадокс е в това, че новият вариант на вируса е по-заразен и се разпространява с до 70% по-бързо от предишните му форми.

Вече е съвсем нормално по лондонските улици да бъдете спрян от полицай, за да обясните каква е целта на излизането ви. Налагат се драстични глоби при нарушения на рестрикциите, а днес дори се появи изявление на министъра на околната среда за възможно пълно затваряне на границите на страната, за което няма потвърждение. Въпреки това, усиленото ваксиниране продължава, но първите реални резултати и евентуално преразглеждане на ограниченията се очакват най-рано през месец май.