Частно здравно заведение за хора с ментални проблеми се е съгласило да плати петцифрено обезщетение на пациент с умствени увреждания, след като персоналът му счупил ръката, разкрива британският вестник „Индипендънт“.

Джейми Нюкомб е 29-годишен мъж с аутизъм.

Той предявява иск срещу здравното заведение Cygnet Health Carе за това, че е претърпял „значителна физическа и психологическа вреда“ в отделението в Лондон.

Според исковата молба, когато е бил пациент там през 2014 г., той е бил „насилствено задържан от персонала“. В резултат на това задържане той твърди, че е получил фрактура на дясната си ръка. Твърди още, че персоналът е оставил нараняванията му без лечение в продължение на 24 часа.

През 2014 г. обаче здравното заведение е било собственост на друга частна фирма – американската група Danshell Group. Cygnet Health Care става собственик на болницата чак през 2018 г.

Семейството на Нюкомб също твърди, че през 2014 г. лекар от болницата е заплашил да изпрати сина им в отделение „далеч оттук“ и да им забрани да го виждат.

 

 

 

Здравното заведение признава, че персоналът е счупил ръката на Нюкомб, но отрича останалите обвинения.

Съгласили са се да му изплатят обезщетение в размер на петцифрена сума.

„Въпреки че никаква компенсация не може да поправи причинените вреди, ние се надяваме, че това споразумение ще помогне на Джейми и ще напомни за необходимостта от по-добри грижи и надзор в институциите, на които са поверени уязвими лица“, казва адвокатът на Нюкомб.

Говорител на Cygnet Health Care заяви в своя позиция:

„Случаят датира от 2014 г., когато услугата е била собственост и се е управлявала от Danshell Group, напълно различна компания от нас. Cygnet купи услугата пет години по-късно, през 2019 г., и сега сме уредили иска, който е подаден от времето на предишния собственик. Днес услугата ни е оценена като добра във всички области от ККГ и събитията при собствеността на Danshell нямат никаква прилика с качеството на грижите, които се предоставят днес.“

„Надяваме се, че ангажиментът ни за уреждане на иска ще позволи на семейството да продължи напред и им желаем всичко добро. Оставаме фокусирани върху това винаги да предоставяме най-високите стандарти на грижа“, казва още от компанията.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK