Силната буря, връхлетяла северните части на американския щат Тексас преди дни, остави без гнездо семейство скални орли. Двете им 9-седмични орлета са били изхвърлени на земята от ураганните ветрове преди да са се научили да летят, съобщава Си Ен Ен.

Майката и бащата са прекарали дните наред в търсенето на потомството си след бурята. Крис Гиблин, който е любител фотограф, става свидетел на сърцераздирателната сцена. Той е известен с това, че е прекарал три години в документиране на живота на орлите.

„Боли ме да ги гледам как търсят малките си. Всичко може да се случи по време на тези бури“, обяснява Гиблин.

Това семейство орли има хиляди последователи и почитатели, откакто преди три години сви гнездо около езерото „Уайт Рок“ в източните части на Далас. Те стават известни като Ник и Нора – имената си получават от филма от 30-те години на миналия век „The Thin Man“.

Всяко тяхно движение е документирано, а снимки и видеа периодично се публикуват във Фейсбук. Жителите в района не спират да ги коментират и дори определят присъствието им като „божествена намеса“.

Снимка: Getty Images

Гнездото на семейството орли се намира в едно яворово дърво в края на улицата на Криста де ла Харп. Тя описва връзката между птиците и хората в квартала като „тригодишна любовна история“.

„Бях се скрила в къщата си през цялата буря, но не спирах да се моля за орлите“, разказва Криста де ла Харп.

След като бурята отминава, съседите излизат навън, за да проверят гнездото и дали орлите са добре. Оказало се, че проливният дъжд и свирепите ветрове са повалили редица дървета. Гнездото било повредено, а орлетата не се виждали никъде.

Брет Джонсън, градски биолог и природозащитник от Далас, се втурнал към парка. Видял, че половината гнездо го няма и двете орлета в него липсват.

По-късно същата сутрин Брина Томсън претърсила района на рекичката със съседите си, когато чула приятеля си да вика: „Намерих едното орле. Намерих го”.

Заснет от нея видеозапис показва как орлето трепери и е подгизнало от дъжда, но изглежда не е сериозно ранено. Вижда се, че то дори яде риба, която е хванало в пороя.

Снимка: Getty Images

Брет Джонсън казва, че е сътрудничил на щатските служители за защита на дивите видове, за да получи разрешение за настаняването на пострадалите птици в рехабилитационен център, който е специализиран в лечението на белоглави орли.

След лечението – в неделя сутринта, ветеринарите върнаха оцелялото орле обратно в района на гнездене с надеждата, че то „бързо ще се събере отново с родителите си“. Ник и Нора бяха засечени да летят в района и специалистите казват, че се надяват родителите да чуят крясъците му и да се погрижат за него.