Масово отравяне на птици, сред които и защитеният в целия свят царски орел. Смъртта им регистрираха в Западна Странджа от Българското дружество за защита на птиците (БЗДП). Полицията издирва извършителите.

Първите умъртвени животни са открити от патрул на Зелени Балкани на пасище между Елхово и Болярово. Най-вероятната причина за смъртта е незаконно използване на отрова срещу вълци и чакали.

„Намерихме останки от животно, които смятаме, че най-вероятно са били примамката. Тя може да е била на няколко места, тъй като имаше дисперсия, животните бяха разпръснати в една територия от може би 3 на 3 км, което е голяма площ“, каза Николай Терзиев.

Снимка: bTV


В търсенето е включен и Барс, единственото куче у нас, обучено да намира отрови в природата. 

„Въпреки всичките технологии, които имаме в съвременния живот, изкуственият интелект става все по-модерен и по-известен , все още няма технология, която да замени кучешкия нос“, допълва Николай.

Снимка: bTV

Открити са общо 14 отровени животни, сред които девет чакала, три мишелова, млад морски орел и царски орел. У нас гнездят едва 40 двойки, една от които вече остана без мъжки индивид.

„Всяка птица е изключително ценна и дори загиването на една връща природозащитните усилия с години назад“, казва Стойчо Стойчев, директор „Природозащита“ в БЗДП.

Поставянето на примамки с отрова в природата носи риск не само за животните, но и за хората.

„В миналото са известни случаи, когато при използване на отрови на мястото, тя се акумулира в гъбите и създава риск да загинат дори и хора“, допълва Стойчо Стойчев.

Каква точно отрова е използвана ще стане ясно от назначеното токсикологично изследване.