Блокирана кола, жега и срещи с крокодили, змии и паяци. Двама мъже се оказват изгубени в тропически север на Австралия, след като следват плътно инструкциите на Google Maps.

Местните рейнджъри ги определят за „големи късметлии“ – заради това, че въобще са останали живи. Според тях това пътуване в австралийската пустош е можело да завърши фатално.

Немските туристи - 20-годишният Филип Майер и 25-годишният Марсел Шьоне тръгват от австралийския град Кернс, щата Куинсланд, в началото на февруари. Те пътуват с пикап до град Бамага на полуостров Кейп Йорк - почти недокоснат район, разказва „Билд“, позовавайки се на информация на австралийските служби.

Google Maps насочва германците да завият от главния път и да влязат в националния парк Oyala Thumotang. Така те се озовават на черен път, наречен Langi Track, на който автомобилът им засяда.

„Повърхността беше суха, но отдолу беше толкова мокро и кално. Невъзможно беше да продължим“, коментират младежите.

Наоколо няма никой. За тях не остава нищо друго освен да се върнат пеша обратно към цивилизацията пеша - всеки с 12-килограмова раница на гръб, в която пренасят дрехи и провизии. Обхват на телфоните си и достъп до интернет – също нямат.

Дни наред мъжете се придвижват предимно в ранните сутрешни часове. В жегата на деня почиват, а след това продължават да ходят през нощта.

Филип Майер и Марсел Шьоне имат няколко срещи с опасни животни - включително крокодил, змия и множество паяци. Едва след около седмица и 25 километра през пустошта те пристигат в крайбрежния град Коен и информират властите, че е трябвало да изоставят офроуд автомобила си в националния парк.

„Това не е първият инцидент, при който навигационно приложение изпраща хора извън главния път в национални паркове, при което те се изгубват, а превозните им средства засядат“, коментира рейнджърът Роджър Джеймс.

Той съветва хората да следват повече знаците и официалните карти вместо мобилните приложения.