Близнаци, получили само 10% шанс за оцеляване, са спасени чрез лазерна аблация (СНИМКИ)

„Беше толкова страшно“, споделя майката на момиченцата

Снимки: Glasgow Children’s Hospital Charity

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  13:20 ч. 07.10.2024 г.
 

Двойка близнаци, на които лекарите дават само 10 процента шанс да оцелеят, преди да се родят, се противопоставят на всички прогнози и днес щастливо растат. Бебета прекарват първите седмици от живота си в детската болница в Глазгоу, Шотландия.

През декември 2023 г., когато майка им е в средата на бременността си, лекарите казват, че бебетата имат синдрома на кръвопреливане на близнаци (TTTS).

При него кръвният поток между бебета става небалансиран. Единият трябва да дарява кръв на другия. Близнакът донор има твърде малко кръв, докато близнакът реципиент е с твърде много. Колкото по-рано се появи TTTS по време на бременността, толкова по-сериозни са резултатите за едното или двете бебета.

Майката Сали постъпва в болницата в Глазгоу, тъй като се нуждае от рискова процедура за лазерна аблация, която да помогне за спасяването на живота на близнаците, преди да се родят, съобщава Daily Record.

Двете момичета Келси и Уилоу се раждат през февруари, когато са само в 32-рата седмици от бременността. След четири седмици в Отделението за интензивно лечение на новородени те успявят да се приберат у дома, а седем месеца по-късно се радват на живота, който опознават.

Снимки: Glasgow Children’s Hospital Charity

 

„Имах толкова откачена бременност, все още се опитвам да се справя с това. Беше толкова страшно. Бях преместена в Глазгоу, където отделението по фетална медицина потвърди, че близнаците са с ниво 4 на TTTS“, споделя Сали.

„Казаха ни, че бебетата са изключително зле и че двете имат сърдечна недостатъчност. Нямаше околоплодна течност около единия близнак, докато около другия имаше наистина много“, разказва още тя.

„След като обсъдихме възможните варианти с д-р Гибсън, решихме да продължим с лазерна аблация, за да затворим някои от кръвоносните съдове в плацентата, така че и двете бебета да получават по-равномерно кръвоснабдяване“, спомня си майката на близнаците.

„Това носеше много потенциални рискове и усложнения като преждевременно раждане, разкъсване на мембрани и усложнения за бебетата“, казва Сали.

„Без никаква намеса близнаците оставаха със само 10% шанс за оцеляване. За щастие, лазерната аблация беше успешна“, споделя жената.

„Седмиците след операцията бяха страшни. Не знаехме какво да очакваме. Не знаехме дали нещата ще продължат да се подобряват, или излишната течност ще се върне“, посочва още тя.

„За щастие всичко беше наред и Келси и Уилоу се родиха в 32-рата седмица. Те се нуждаеха от много малко помощ - дишаха сами. През първите четири седмици ги хранеха със сонда“, казва Сали.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK