Акушер-гинеколозите от СБАЛАГ „Майчин дом“ и МК „Д-р Щерев“ спасиха близнаци след тежко усложнение при спонтанна триплодна еднояйчна бременност.

За първи път у нас беше направена вътреутробна фетална операция при специфична триплодна еднояйчна бременност, която даде шанс на двете здрави бебета да живеят.

В световен мащаб честотата на триплодна бременност с еднояйчни близнаци е по-малка от 1 на 100 000.

Бременността при 35-годишната Бедрие се развива нормално до 17 гестационна седмица, когато състоянието на едно от трите бебета се усложнява.

Поради това, че тризнаците са еднояйчни и споделят обща плацента, съответно са с взаимосвързано кръвообращение, опасността за живота на едното бебе поставя под риск и другите две бебета.

Затова първоначалната препоръка на акушер-гинеколозите е бременността да бъде прекъсната.

Бедрие Реджебова от Търговище обаче решава да потърси второ мнение в „Майчин дом“, където получава надежда, че бебета ѝ могат да бъдат спасени.

Снимка: Майчин дом

Лекарите обясняват, че подобна рядка бременност, придружена с толкова специфично усложнение, е много трудна за управление.

В този случай двете бебета чрез общи съдове отдават кръв на третото бебе, неговото сърце се натоварва и то започва да акумулира течности в различни части на тялото, обясняват още лекарите.

Тъй като състоянието на едното бебе е било критично и с минимални шансове да възстанови жизнените си показатели, разделянето на плацентата е бил ключовият момент, в който да се даде шанс на здравите бебета да живеят.

Така в 29-а гестационна седмица се раждат две здрави момиченца - Бесте и Хелин с тегло 950 г и 850 г. Бебетата са стабилизирани, вече дишат сами, захранени са и наддават адекватно под грижите на лекарите.